U “Muzičkoj kutiji” o Kikiju Lesendriću i “Pilotima”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Zoran Kiki Lesendrić je srpski rok muzičar, kompozitor i producent. Frontmen je “Pilota” jedne od najpoznatijih rok grupa u bivšoj Jugoslaviji. Za njegove pjesme mnogi kažu da su bezvremenski hitovi. Rođen je 2. januara 1961. u Beogradu, gdje i danas živi i radi.

Karijeru je počeo 80-tih godina. Iako su “Piloti” pravili dvije duže pauze, to nije uticalo na njihovu popularnost. Njegovi najpoznatiji hitovi su “Kao ptica na mom dlanu” koju je posvetio supruzi Ljiljani, ali i pjesme “Kada sanjamo”, “Neka te Bog čuva za mene”, “Te noći smo se potukli zbog nje”, “Budi tu kada padne sneg”, “Slučajno i zauvek” i mnoge druge.

Period života proveo je i u Grčkoj, gdje je radio muziku za brojne poznate pjevače. Od 2008. poslije duže pauze vratio se na scenu kao Kiki Lesendrić i „Piloti“.

Njegovi roditelji živjeli su na Zvezdari u Beogradu kada se 2. januara 1961. rodio Zoran Lesendrić, danas svima poznat kao Kiki. Ubrzo se porodica preselila na Banovo Brdo gdje Lesendrići i danas žive. Zoranu je društvo dalo nadimak Kiki, jer je bio izuzetno sitne građe. Sa prijateljem Andrijom, koji je svirao bas gitaru, sa deset godina je napravio prvi bend. Odmah su shvatili da fudbal nije ono što ih zanima, već muzika. Slušao je “Roling Stonse” i obožavao pjesmu “Endži”. Tada su organizovali i mini koncerte na igralištima u okolini naselja. Kasnije su, kada su imali po 16 godina, svirali na igrankama koje su bile vrlo posjećene.

Krajem 70-tih, počeo je mnogo da svira čak je njegova grupa pod nazivom “Kako” bila predgrupa na koncertu “Bijelog dugmeta” koje je tada već bilo afirmisan bend. Naziv “Kako” im je dao menadžer koji je već uradio plakate sa nazivom predgrupe “Kako” i tako je ostalo.

U Baškim Vodama Kiki i njegovi prijatelji su prvi put otišli na koncert “Bijelog dugmeta” kada oni nijesu bili toliko popularni i na koncertima je bilo malo ljudi. Kiki je sa prijateljima zadivljeno posmatrao sve instrumente, ali i njihov stajling sa visokim potpeticama, popularnim pantalonama zvonaricama, i tu su se upoznali sa članovima benda. Željko Bebek je predložio da im budu predgrupa na nastupima po Vojvodini, što su odmah prihvatili. Bili su dobro uvježbani pa im taj zadatak nije bio težak. Svirali su po manjim selima, hitove koje svi znaju, tuđe pjesme i bili zadovoljni.

Kao kruna svih koncerata došao je i onaj najveći i najposjećeniji na stadionu JNA. Kiki to pamti kao posljednje hipi rok vrijeme bivše Jugoslavije. Poslije toga se raspao Kikijev bend “Kako”, s obzirom da su u bendu osim njega ostala još samo dva člana, a stariji otišli u vojsku. Do tada su svirali američki rok, sa tri gitare i to je bilo njegovo prvo profesionalno iskustvo.

Vojsku je služio kao padobranac, ali se nije proslavio. Iz vojske je bježao kako bi išao da radi na trećem albumu.

Bio je spreman sve da uradi, ali će ostati upamćen kao “najgori vojnik”.

U vojsci je skupio deset kolega koji su imali sluha za muziku i formirali prvu padobransku vod vezu. Bili su vezisti koji skaču. Trudio se da nečim drugim zasluži pažnju, sem fizičke spremnosti, tokom tih 17 mjeseci koliko je proveo u vojsci.

Kada je odslužio vojni rok, saznao je da je kolega slučajno obrisao sve što su radili na trećem albumu.

Odlučio je da mu je dosta muzike i Kiki je želio da upiše Akademiju, kako bi postao filmski režiser. Tu je napravio još jednu pauzu od tri godine.

Povratnički solo album “Mesec pred vratima” objavio je 2008. kao Kiki Lesendrić i “Piloti”. Sa ovog albuma izdvojile su se pjesme “Kako si lepa”, “Te noći smo se potukli zbog nje”.

Oko ovog albuma Kikiju su pomogli njegovi prijatelji muzičari. Sve je počelo kada je u njegov studio došao Mlađen Dinkić i donio muziku, a zatim za tu muziku Đorđe Balašević napisao tekst. Prvobitno je ta pjesma planirana za drugog pjevača, a kada ju je Kiki otpjevao u studiju, svi su se složili da on treba da je objavi. Ipak, sa jednom pjesmom nije mogao mnogo. Počela je potraga i stvaranje novih, a Kiki je uzeo i neke od onih koje je za sebe čuvao u Grčkoj.

Poslije toga mu je Bajaga napisao reči za pjesmu “Kako si lepa”, Đule iz Van Goga je svirao gitare, Balašević napisao tekst za pjesme “Oltar” i “Uvek te đavo lakše nađe nego ja”.

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta