Foto: Wikipedia

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u januaru je iznosio 38,6 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 12,8 miliona, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u januaru je iznosila 25,8 miliona eura, što je 38,7 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

“Ukupan priliv stranih direktnih investicija pao je 23,5 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat pada dužničkih ulaganja“, navodi se u Biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 2,1 milion eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 10,7 miliona.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 26,3 miliona, što čini 68,1 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 8,7 miliona eura, a u preduzeća i banke 17,6 miliona.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 11,5 miliona eura, što je 54,7 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Izvor: Rtcg

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta