U izraelskim zatvorima 250 palestinskih zatvorenika štrajkuje glađu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Foto: AP

Najmanje 250 Palestinaca u izraelskim zatvorima počelo je da štrajkuje glađu u znak protesta što su premješteni u izolovane ćelije, saopštili su palestinski zvaničnici.

Štrajk glađu koji predvodi ekstremistički Islamski džihad izbio je u vrijeme pojačane napetosti u izraelskim zatvorima posle nedavnog bijega šest zatvorenika iz zatvora na sjeveru Izraela za koji se smatralo da je dobro čuvan.

Sva šestorica su uhvaćena u roku od nekoliko nedjelja, ali beg predstavlja sramotu za izraelske vlasti, a Palestinci su ga pozdravili.

Izrael drži trenutno u zatvorima više od 4.600 Palestinaca.

Među zatvorenicima su ekstremisti osuđeni za smrtonosne napade na Izraelce i politički aktivisti, učesnici demonstracija, te tinejdžeri uhapšeni jer su bacali kamenice na izraelske vojnike.

Zatvorenici se organizuju po političkim frakcijama, a ustupke obezbjeđuju štrajkovima glađu i drugim zajedničkim akcijama.

Palestinski klub zatvorenika koji predstavlja bivše i sadašnje zatočenike je saopštio da je najnoviji štrajk izbio u znak protesta zbog odvajanja zatvorenika Islamskog džihada u određene ćelije zbog čega su izolovani od većine drugih članova te organizacije.

Predsjedavajući tog kluba, Kadura Fares je rekao da će najmanje 250 zatvorenika Islamskog džihada u više zatvora učestvovati u štrajku i da će njih 100 početi da odbija da pije vodu posle nedjelju dana.

On je pozvao na proteste u znak podrške zatvorenicima i rekao da će i druge palestinske frakcije, uključujući pokret Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, takođe učestvovati.

Izraelska zatvorska služba je saopštila da ne zna ni za kakav masovni štrajk i da nije izolovala zatvorenike Islamskog džihada, već ih je pomiješala s ostalima.

Kako je navedeno to je izazvalo napetost.

Pet od šest pomenutih bjegunaca su članovi Islamskog džihada i ta organizacija je bila pokretačka snaga nereda koji su izbili u nekim zatvorima pošto je Izrael pojačao bezbjednost i premjestio zatvorenike da spriječi nove pokušaje bjekstva.

Islamski džihad izveo je desetine smrtonosnih napada tokom godina na Izraelce i Izrael i druge zemlje ga smatraju terorističkom organizacijom.

Stotine hiljada Palestinaca je prošlo kroz izraelski vojni pravosudni sistem.

Skoro svaka palestinska porodica ima nekog rođaka koji je bio u izraelskim zatvorima, a Palestinci sve zatvorenike smatraju herojima.

Većina ih je sa Zapadne obale koju je Izrael okupirao 1967. godine.

Izvor: AP/Beta

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta