pixabay

Foto: Pixabay

Albaniji su isporučeni turski borbeni dronovi “bajraktar”, i već su počeli njihovo sklapanje i instalacija opreme, potvrdio je ministar odbrane Niko Peleši.

„Dronovi ‘bajraktar’, poznati po efikasnosti i naprednoj tehnologiji, već su u Albaniji. Prije dva dana počelo je njihovo sastavljenja i instalacija pomoćne infrastrukture potrebne za operacije i kontrolu“, napisao je Peleši na Fejsbuku.

Istakao je da to povećava sposobnost Albanije za odbranu, koja modernizuje i inovira oružane snage.

Ministar nije naveo broj tih bespilotnih letilica. Albanija je 2022. sklopila ugovor s privatnom firmom u Istanbulu koja ih proizvodi o kupovini prvih devet dronova, uz najavu da će ih biti još.

Borbene bespilotne letilice „bajraktar TB2“ do sada je od Turske kupilo 27 zemalja, a nabavku je najavio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dron „bajraktar“ može da leti 24 sata na visini nešto većoj od 7.500 metara, nosi teret 150 kilograma i konstruisan je za osmatračke, izviđačke i borbene zadatke.

Izvor: PA

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta