Foto: Gradski.me

U 16 crnogorskih opština zabilježen je negativan prirodni priraštaj, pokazuju preliminarni podaci MONSTAT-a za januar ove godine. Crna Gora je sudeći po ovim podacima u demografskoj krizi, kazao je za Gradsku demograf Miroslav Doderović.

Ističe da je to posljedica socio-ekonomskih uslova u kojima građani žive, a iz ove krize, dodaje, možemo izaći jedino ukoliko nadležni sprovedu drastične ekonomske mjere.

Prema poslednjim podacima MONSTATA, od 25 crnogorskih opština u 16 je registrovan negativan prirodni priraštaj, što potvrđuje regionalne razlike u Crnoj Gori, smatra demograf Miroslav Doderović. Iako je ekonomski faktor ključan, Doderović kaže da je više uzroka koji su izazvali ovakav negativan trend.

“Imamo pojačano iseljavanje, veliki broj nezaposlenih, loš zdrastveni sistem, obrazovni sistem. Imamo pad kvaliteta reproduktivnog materijala, dalje imamo veliki broj ljudi koji nemaju stan to je nešto oko 30 hiljada porodica, tako da jedan dio stanovništva živi u zoni siromaštva”, kazao je Doderović.

I dok se sjever države intezivno prazni, Doderović ističe da je dolazak stranaca u prethodne dvije godine ostavio utisak da je ekonomsko socijalna sitacija bolja, što kako kaže, analize u potpunosti opovrgavaju.

“Ono što je zabrinjavajuće kod ovih podataka za januar jeste to da se i opštine crnogorskog primorja, kao što su Herceg Novi i Ulcinj, nalaze se u toj zoni opština gdje pada priraštaj i gdje imamo intezivno iseljavanje”, istakao je Doderović.

Navodi i da se svaki treći brak u Crnoj Gori u prosjeku razvede, te istakao i da to doprinosi demografskoj krizi. Ukoliko nadležni organi ne preduzmu drastične ekonomske mjere, Doderović zaključuje da će u budućnosti demografska slika Crne Gore biti još gora.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta