Foto: Pixabay

Vrhovno javno tužilaštvo Srbije zatražilo je od Apelacionog suda da mu dostavi spise predmeta u postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije radi “podnošenja zahtjeva za zaštitu zakonitosti”.

U saopštenju ovog tužilaštva se navodi da taj zahtjev može biti podnijet protiv pravosnažne odluke suda kao vanredni pravni lijek zbog povrede zakona.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je 2. februara da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999 – Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Prethodno je pripadnike nekadašnjeg Resora državne bezbjednosti Posebno odjeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora.

Novinar i vlasnik listova “Dnevni telegraf” i “Evropljanin” ubijen je 1999. u Svetogorskoj ulici, sa više hitaca, a za to ubistvo su 2015. optuženi tadašnji načelnik Državne bezbjednosti (DB) Radomir Marković i trojica visokih funkcionera DB-a Milan Radonjić, Ratko Romić i njegov kum Miroslav Kurak.

Oslobađajuća presuda izazvala je oštre reakcije novinarskih udruženja i dijela opozicije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je očekivala osuđujuću presudu za okrivljene za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Ministarka pravde Srbije Maja Popović izjavila je da je “duboko razočarana” posljednjom presudom Apelacionog suda u Beogradu i radom pravosuđa na rješavanju slučaja ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Ona je dodala da kada se 25 godina čeka da se neki slučaj riješi, to već samo po sebi ne može biti pravda.

Američki Stejt department je saopštio da je “obeshrabrujuće vidjeti da pravda i odgovornost za ubice Slavka Ćuruvije ostaju nedostižni, čak i 25 godina nakon njegovog ubistva.

– Tužan dan za novinarstvo – odgovorio je Stejt department na upit Glasa Amerike (VOA).

Misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju saopštila je da odluka Apelacionog suda kojom su oslobođena četvorica bivših pripadnika Državne bezbjednosti osuđena za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, “otvara ozbiljna pitanja u vezi vladavine prava” u Srbiji.

Izvor: RSE

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta