Turistička sezona uspješna zahvaljujući politici otvorenih granica

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

foto:gradski.me

Crna Gora je imala uspješnu turističku sezonu zahvaljujući politici otvorenih granica i dobrom odnosu cijene i kvaliteta turističkih usluga, kazala je vd pomoćnika direktora NTO Aleksandra Maksimović gostujući u Jutarnjem programu “Rujna zora” Gradske televizije.

“Prema podacima lokalnih turističkih organizacija, procjenjuje se da smo, tokom jula i avgusta imali prosječnu popunjenost od 82 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu”, kazala je Maksimović.

Prema njenim riječima, podaci Uprave policije govore da je od početka maja do kraja avgusta u Crnu Goru ušlo 2,3 miliona stranaca, što je, kako ističe, 85 odsto u poređenju sa rekordnom 2019. godinom.

Napominje da je oporavak turizma pokrenut uprkos situaciji izazvanoj korona virusom.

“Nastavljamo promotivne aktivnosti ovogodišnje zimske i narednje ljetnje turističke sezone. Predviđa se da će se turizam vratiti na predpandemmijski nivo do nivo kraja 2022. godine”, kazala je Maksimović.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore je povodom Svjetskog dana turizma, sa ciljem podsticanja inovativnih rješenja koja doprinose održivom razvoju, organizovala konkurs na temu “Inovacije za oporavak turizma”.

Komisija, koju su činili predstavnici Nacionalne turističke organizacije, Ministarstva ekonomskog razvoja i Ministarstva finansija i socijalnog staranja, razmotrila je pristigle inicijative i na osnovu kriterijuma među kojima su originalnost, inovativnost, kreativnost, održivost, kao i uticaj na razvoj turističkog proizvoda, promociju destinacije i lokalnu zajednicu, donijela odluku o tri prvorangirana projekta čiji su autori nagrađeni novčanim nagradama.

Dobitnicima je nagrade u prostorijama NTOCG danas uručila direktorica dr Ana Tripković Marković.

Dobitnica prve nagrade Nikolina Kovačević ispred firme MONTASTE kazala je da joj nagrada mnogo znači i da će biti podstrek za dalji rad i napredovanje.

“Nama je bila želja da turistima pružimo nešto novo što do sada nije viđeno u Crnoj Gori. Mi turistima omogućavamo da u neposrednom kontaktu sa prirodom nauče da pripreme neko tradicionalno crnogorsko jelo i da poslije uživaju u tome što su pripremili. Naš tim teži da na inovativan način predstavi kulturu i tradiciju Crne Gore”, kazala je ona.

Kovačević je zahvalila NTO što je prepoznala vrijednosti njihove ideje.

Nataša Jovanović ispred firme Casa di Pino takođe je zahvalna NTO zbog nagrade.

“Casa di Pino je novootvoreni objekat na Žabljaku koji će se razvijati u skladu sa prirodom. Primarni cilj Casa di Pino je očuvanje i zaštita prirodnih resursa. Posebno pažnju smo posvetili načinu korišćenja vode i racionalnom korišćenju električne energije. Casa di pino je prepoznata po našem jedinstvenom dizajnu koji je kreirala naša Niki”, kazala je ona i dodala da su sve njihove smještajne jedinice nazvane po imenima durmitorskih čajeva: nana, kamilica, majčina dušica, zova, šipurak, kleka, neven.

Direktorica LTO Tivat Danica Banjević, koji su ujedno i dobitnici treće nagrade, kazala je da su prošle godine pristupili programu Green destinations.

“Tako smo u saradnji sa javnim službama i Opštinom Tivat radili na 15 kriterijuma od ukupno 100 i dobitnici smo TOP 100  za prošlu godinu za priču o dobroj praksi odnosno za dobro upravljanje prirodnim rezervatom Tivatska solila. I ove godine radili smo na 15 inicijativa i aplicirali za TOP 100. Očekujemo odluku sledeće sedmice. Naš cilj je da do kraja godine izvijestimo Green destination o ukupno svim kriterijumima i da već sljedeće godine bude realizovana revizija destinacije”, kazala je Banjević.

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta