Turčalo: Milanović u Dodiku vidi partnera

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, odnosno entitet Republika Srpska, hrvatski je partner u Bosni i Hercegovini, a problem preglasavanja Hrvata od brojnijih Bošnjaka ne može se riješiti bez bosanskohercegovačkih Srba, izjavio je predsjednik Hrvaske Zoran Milanović.

Proces izborne reforme vodi ka formiranju trećeg entiteta, saglasni su sagovornici Gradske televizije.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u rušilačkom je pohodu koji je Milorad Dodik poduzeo prema Bosni i Hercegovini i njenim institucijama prepoznao pogodnog partnera da okonča izbornu reformu, koju je Evropski sud za ljudska prava u više navrata ocijenio kao suprotnu Evropskoj povelji o ljudskim pravima, ocijenio je sagovornik Gradske RTV, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Sead Turčalo.

On je dodao da bi zahtjev političkih predstavnika Zagreba i Hrvata u BiH za izmjenu Izbornog zakona u toj zemlji, koji bi onemogućio preglasavanje Hrvata na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva i članove Doma naroda Parlamenta, omogućio da Hrvatska demokratska zajednica kontroliše uspostavu vlasti i sve procese odlučivanja.

“Ta izborna reforma podrazumijeva ne samo različitu vrijednost glasa i potpuno etniziciranje glasa građana, već daljnu etnicizaciju države, odnosno kretanje ka kreiranju nove etno teritorijalne jedinice, koju ovdje često nazivamo treći entitet”, kazao je Turčalo.

Milanović misli da je put za održanje Hrvata u BiH da se ta zemlja podijeli na tri entiteta, ali bilo kakvo zadiranje u formalnu promjenu ičega iz Dejtonskog sporazuma povlači cijelu reformu Dejtona, na koju niko zapravo nije spreman, ocijenio je za Gradsku RTV, istoričar i publicista Dragan Markovina.

“Mislim da se to formalno neće dogoditi. Postoji ozbiljna opasnost da Dodik ide do kraja i da izađe definitivno na što je najavio za par mjeseci iz svih državnih institucija, i to bi mogao biti veliki problem. Ne mislim da će se formalizirat treći entitet kao pravna činjenica, iako on “de facto” postoji sve ove godine od rata”, dodaje Markovina.

Veliki broj građana u BiH, navodi, želi normalnu građansku državu i ne rade za interes bilo kog nacionalizma. Taj broj sasvim je dovoljan da spriječi podjelu zemlje.

“Zato je cijela situacija nerješiva, jer da samo podjele građane po nacionalnom kriterijumu, koji biraju svoje nacionalne stranke, njima bi bilo mnogo lakše. Zato niko od njih ne podnosi ljude lijevo-liberalne građanske orijentacije koji vuku jugoslavensko nasljeđe kao zajedništvo BiH, i to im najviše smeta”, zaključuje Markovina.

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta