NAJNOVIJE

Foto: Pixabay

Razorni tropski ciklon oštetio je nekoliko gradova na australijskoj zapadnoj obali, lomeći prozore, kidajući drveće i rušeći električne vodove, saopštili su svjetski mediji.

Tropski ciklon Serodža prešao je obalu države Zapadne Australije kod turističkog grada Kalbarija vjetrovima jačine do 170 kilometara na čas u nedelju.

Oštećeno je oko 70 odsto zgrada u Kalbariju, gradu od 1.400 stanovnika, koji se nalazi na 580 kilometara od glavnog grada te australijske države Perta, rekao je komesar Vatrogasne i hitne službe Deren Klem.

Drugi pomorski gradovi su pretrpjeli manje štete. Državna elektro kompanija Vestern pauer javila je da je 31.500 korisnika ostalo bez struje. Nije bilo prijava o teže povredjenim.

Šteta je veća u nekim djelovima Kalbarija ali cijeli grad je pogođen, rekao je lokalni zvaničnik Stiv Kejbl. Srušeni su električni vodovi, otrgnuti su krovovi, oštećena stabla drveća a ulice su zakrčene raznim predmetima.

Kejbl je rekao da su starije zgrade „lošije prošle“, ali da i neke novije nisu mogle da izdrže jak nalet oluje. Rekao je da je vjetar kidao veliko drveće kao „šargarepu“.

Ciklon je izgubio na snazi kada je ušao na kopno i jačina mu je spuštena na tropsku oluju niske snage pijre nego što je danas ponovo izašao na more kod Esperance.

Ovaj ciklon izazvao je poplave i klizišta u Indoneziji i Istočnom Timoru prošle nedjelje u kojima je stradalo najmanje 174 ljudi a 48 se vodi kao nestalo.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta