Search
Close this search box.

Tri žene zaražene HIV-om nakon kozmetičkog tretmana

Tri žene kojima je dijagnostikovan HIV virus nakon tretmana u nelicenciranom spa centru u Novom Meksiku smatraju se prvim zabilježenim slučajevima osoba koje su virus dobile putem kozmetičke procedure, rekli su američki zdravstveni zvaničnici.

Iako je poznato da se HIV može prenijeti zaraženom krvlju putem nesterilnih injekcija, izvještaj kaže da su ovo prvi slučajevi vjerovatnih infekcija tokom kozmetičkih usluga, navodi AP. Mnogi popularni kozmetički tretmani se obavljaju iglama, kao što su botoks za izravnavanje bora i fileri za punjenje usana.

„Vampirski tretman“ ili postupak upotrebe mikroiglica bogatih trombocitima uključuje vađenje krvi klijenta, separaciju njenih komponenata, a zatim korišćenje malih igala za ubrizgavanje plazme u lice kako bi se osvježila koža.

Ministarstvo zdravlja Novog Meksika je počelo da istražuje spa centar ljeta 2018. nakon saznanja da je žena stara 40-ak godina testirana pozitivno na HIV, iako nije imala poznate faktore rizika. Ona je prijavila da je koristila kozmetnički tretman u klinici tog proljeća.

Spa centar je zatvoren jeseni 2018. nakon pokretanja istrage, a vlasnik je procesuiran zbog obavljanja medicine bez dozvole.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments