Foto: Gradski.me

Vojo Stanić je najveći crnogorski slikar, nažalost Crna Gora je veoma malo uradila za Voja Stanića, a čak i neki njegovi veći uspijesi su prećutani, kazao je u emisiji Drugačija radio veza istaknuti slikar, univerzitetski profesor i dobitnik Trinaestojulske nagrade Rajko Todorović Todor.

Da Vojovi uspijesi nijesu prepoznati Todorović saopštava, kako kaže, sa velikom gorčinom, pitajući se šta je uradio Narodni muzej u obilježavanju jubileja Voja Stanića? Ili šta je uradio Muzej savremene umjetnosti?

“Vojo je samosvjesni umjetnik koji umije da gleda očima šest ili deset ljudi, postavlja zagonetku, postavlja pitanja”, objašnjava Todorović.

Ne krije da ga je iznenadila čestitka, i to “veoma pismena” predsjednika države Jakova Milatovića povodom Stanićevog rođendana, iako, dodaje sagovornik Antene M, veliki slikar zaslužuje odlikovanje umjesto čestitke.

Vještina sa riječima nije autentična za sve slikare, ali za Stanića jeste.

“Da se bavio literaturom Vojo Stanić bi bio veliki pisac”, siguran je Todorović.

O djelu Voja Stanića, kaže gost DRV, više se znalo i cijenilo prije nekoliko devenija.

“Više su ljudi živjeli njegovu umjetnost, to je hodočašće bilo kad Vojo ima izložbu. Tako je bilo prije trideset godina kada sam mu otvarao izložbu u Paviljonu. Tada sam na otvaranju kratko rekao: tamo đe se nalazi izložba Voja Stanića, tamo je centar”.

To što su i neki opskurni anticrnogorski mediji s pažnjom prenijeli vijest o Vojom rođendanu Todorović tumači kao njihovo licemjerje.

“To je licemjerje pravo da ti kazem, iskreno oni to ne misle, ali eto svjesni su da ne smiju tu udariti. To govori koliko je Vojo veliki umjetnik. Njegovo vrijeme tek dolazi, sljedećih sto godina su godine Voja Stanića i Dada Đurića”, naglašava Todorović.

Slike Stanića je teško tumačiti napominje Todorović.

“On radi što on hoće, on se ponaša u duhu prirode, jer se pritoda razvija u više vrsta, ne ide u jednu vrstu, baš kao umjetnost. Ako uništiš intividuu, karakter, ako to ne prođe kroz sliku gotovo je”, objašnjava on.

Todorović naglašava da se umjetnici u Crnoj Gori ne cijene koliko bi trebalo i da je potrebna institucija koja će, ne samo da dočekuje inostrane umjetnike, već i da svijetu predstavlja crnogorske.

Na kraju emisije sagovornici su s poštovanhem govorili o jednom od najvećih imena crnogorskog novinarstva, dugogodišnjem prvom čovjeku Televizije Titograd Rajku Ceroviću, koji je juče preminuo. Todorović kaže da je Rajko Cerović više uradio za crnogorsku likovnu umjetnost nego 99 odsto kritičara i istoričara umjetnisti, afirmišući kroz kulturno-umjetnički prigram njihovo stvaralaštvo.                          

Izvor: Antena M

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta