Foto: Printscreen

Američki novinar Taker Karlson intervjuisao je ruskog predsjednika Vladimira Putina, potvrđeno je iz Kremlja, što je izazvalo burne reakcije na Zapadu.

Prema pisanju briselskog portala Politiko, Karlson, koji je do sad više puta javno dovodio u pitanje zapadnu pomoć Ukrajini, je u utorak uveče najavio njegove planove da intervjuiše ruskog predsednika u video snimku koji je do danas ujutro prikupio više od 60 miliona pregleda.

U video poruci Karlson je naveo da je intervjuisao Putina „jer je to naš posao. Mi smo novinari i naša dužnost je da informišemo ljude, dodavši da će interjvjuu biti objavljen „nemontiran” na njegovom sajtu.

On je dodao da „se nijedan zapadni novinar nije potrudio da intervjuiše predsjednika druge zemlje uključene u ovaj sukob Vladimira Putina, većina Amerikanaca nema pojma zašto je Putin napao Ukrajinu ili šta su mu ciljevi”.

Ruski državni mediji danas su opširno propratili Karlsonovu posjetu.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov je danas potvrdio da je do intervjua već došlo, ali nije rekao ništa o tome kada bi trebalo da bude objavljen.

Međutim, Karsonova najava je izazvala veliki broj negativnih reakcija kod kuće, američka novinarka i istoričarka En Apelbaum je napisala na društvenoj mreži Iks da je „Karlsonov intervju drugačiji jer on nije novinar, on je propagandista”.

Iako je tačno da će Karlson biti prvi američki novinar koji će intervjuisati Putina od početka ruske invazije na Ukrajinu mnogi zapadni novinari su podsjetili da to nije zato što oni nisu htjeli.

Sam Peskov je već potvrdio da su oni dobili mnoštvo zahteva zapadnih medija da intervjuišu ruskog predsjednika, ali da su svi do jednog odbijeni zato što su prema njiegovim riječima oni „jednostrani” i ostrašćeni prema ruskoj strani.

Karlson je dobio dozvolu jer je njegova pozicija drugačija, rekao je Peskov. „Nije proruski, nije proukrajinski, već proamerički. To je u oštroj suprotnosti sa stavom većine tradicionalnih anglosaksonskih medija”.

Zapadni novinari nisu jedini koji izražavaju ogorčenje na Karlsonovu namjeru. Ruski izvještači su takođe kritikovali konzervativnog novinara.

Medijski radnici su podsjetili na Putinovu represiju ruskog i stranog novinarstva, koja se samo pojačala od početka invazije na Ukrajinu februara 2022. godine.

Najmanje 1.000 ruskih novinara pobjeglo je iz zemlje zbog oštrih zakona o cenzuri koji kriminalizuju kritičko izvještavanje o ratu u Ukrajini.

Asošijeted pres navodi da su zapadni novinari pozvani na Putinovu godišnju konferenciju za novinare, što je bio prvi put od početka rata, ali je samo dvojici bilo dozvoljeno da postave pitanja.

Vladimir Solovjev, jedan od najpoznatijih ruskih televizijskih voditelja, rekao je da će intervju „probiti blokadu i narativ koji postoji” u zapadnim medijima.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta