Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Majmunske boginje, koje su do sada uglavnom bilježene u zapadnoj i centralnoj Africi, rijetka su virusna infekcija, slična velikim boginjama, iako u blažoj formi.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) radi na daljim smjernicama o ublažavanju širenja majmunskih boginja, usred zabrinutosti da bi broj slučajeva mogao dodatno da poraste tokom ljetnih mjeseci, izjavio je David Hajman, predsjednik Strateške i tehničke savjetodavne grupe WHO za zarazne opasnosti sa pandemijskim i epidemijskim potencijalom, javlja Reuters.

Radna teorija SZO-a zasnovana na dosad identificikovanim slučajevima i navodima je da je epidemija izazvana seksualnim kontaktom, rekao je Hakman.

Majmunske boginje, koje su do sada uglavnom bilježene u zapadnoj i centralnoj Africi, rijetka su virusna infekcija, slična velikim boginjama, iako u blažoj formi. Prvi put virus je registrovan u Kongu ‘70-ih godina prošlog vijeka, a broj slučajeva u zapadnoj Africi se povećao u prethodnoj deceniji.

Potvrđeno 80 slučajeva majmunskih boginja u 12 zemalja

Simptomi uključuju groznicu, glavobolje i osip, koji počinje na licu i širi se na ostale dijelove tijela.

Epidemija u nekoliko država u kojima pojava nije endemska I veoma je neobična, kažu naučnici.

Prethodno je SZO saopštio da je do sada potvrđeno 80 slučajeva majmunskih boginja u najmanje 12 država i da se ispituje još 50 sumnjivih slučajeva.

Slučajevi te infekcije potvrđeni su u devet evropskih zemalja, kao i u SAD-u, Kanadi i Australiji, prenio je BBC.

PRATITE NAS

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta