Foto: Gradski.me

Najavljeno smanjenje marži za više od 500 proizvoda neće značajno poboljšati standard građana, ocijenio je gostujući u emisiji Pressing Gradske RTV Novak Svrkota, ekonomski analitičar.

“Mi smo dosta siromašna zemlja. Najveći izdaci, pored rate za kredit ili stanarine, jesu izdaci za hranu. Vidjećemo koliko će biti to sniženje. Marže u velikim marketima nijesu ni bile visoke procentualno pa će njihovo smanjenje uticati na pad cijena od nekoliko procenata što neće značajnije poboljšati život građana”, smatra Svrkota.

Ekonomski analitičar Davor Dokić ističe da je crnogorska ekonomija zasnovana na tržišnoj ekonomiji pa je upitno svako uvođenje ograničenja.

“Možemo da diskutujemo o tome da li su marže u supermarketima visoke ili ne, ali ne rešava se to administrativnim mjerama. Jedino što dobro vidim u ovim mjerama je što su ograničene na dva mjeseca. Jer za dva mjeseca ne mogu da proizvedu toliko štete koliko bi inače proizvele. Čim nešto ograničite, sljedeći korak je nestašica tih proizvoda”, kazao je Dokić.

Saglasan je da smanjenje marži neće dovesti do značajnih razlika u cijeni proizvoda.

“Više je to politilčka predstava. Radile su slično i zemlje okruženju. Vučić u Srbiji sa parizerom, u Hrvatskoj smo imali slične varijante. To je više kozmetička promjena nego suštinska”, kazao je Dokić.

Svrkota ističe da ključne grane crnogorske privrede nijesu turizam i poljoprivreda.

“Da nam je turizam glavna ekonomska grana odavno bi napravili Jadransko – jonsku magistralu da riješimo ključni infrastrukturni problem. To pokazuje i borba za mjesta u Vladi. Jeste li čuli da se neko bori za mjesto ministra poljoprivrede ili turizma. Ne, svi se bore za bezbjednosni sektor jer je naša glavna privredna grana eksport-import kokaina i duvanskih proizvoda. Novac zarađen tu ulaže se poslije u nekretnine na primorju i širom Crne Gore”, kazao je Svrkota.

Cijelu emisiju možete pogledati na linku ispod teksta:

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta