Foto:

Zajedničko istraživanje Kine i Svjetske zdravstvene organizacije u vezi sa kovid19 nije donijelo kredibilne odgovore u vezi sa tim kako je počela pandemija i potrebna je rigoroznija istraga, sa ili bez učešća Kine, navodi se u pismu međunarodnih naučnika.

Kina i SZO su prošle nedelje objavile rezultate zajedničkog istraživanja, u kojima se navodi da je pojava koronavirusa, povezana sa slijepim miševima i drugim divljim životinjama u Kini i jugoistočnoj Aziji. Mogućnost curenja virusa iz laboratorije je potpuno odbačena u pomenutom izveštaju, prenose svjetski mediji.

U pismu 24 naučnika i istraživača iz Evrope, SAD, Australije i Japana navodi se da je ranije istraživanje narušeno politikom.

„Njihova polazna tačka bila je da se postigne onoliko kompromisa koliko je potrebno da bi dobili minimalnu saradnju Kine“, naveo je Džejmi Mekl, član grupe stručnjaka Atlantskog savjeta, koji je sastavio pismo.

Mekl smatra da svijet treba da se okrene „planu B“ i da sprovede istragu na najsistematičniji mogući način, bez umiješanosti Kine.

Kina je odbacila optužbe da je virus iscurio iz istraživačke laboratorije u Vuhanu, gdje je prvi put otkriven kovid19.

U ranijoj zajedničkoj studiji navodi se još i da je „u velikoj mjeri nevjerovatno“ da je virus iscurio iz laboratorije i da nema podataka da se u bilo kojoj laboratoriji nalazio koronavirus, niti bilo kakav sličan virus. Gebrejesus je istakao da je potrebno „doći do čvršćih zaključaka“.

Mekl je naveo da Kina treba da objavi podatke koji bi omogućili da se odbaci „hipoteza o laboratoriji“.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta