Izvor: LGBTpixabay

Svetosavska srpska lista je ocijenila da se najavljeno održavanje ‘Montenegro Prajda’ u Podgorici, za 8. oktobar, kosi sa javnim moralom, čime se krši Ustav Crne Gore i važeći zakoni. Svetosavska se zalaže za sprečavanje održavanja ovakvih manifestacija i preventivno djelovanje državnih organa kako bi se smanjio rizik od provokacija, nereda i medijskog terora nad većinom građana Crne Gore, saopšteno je iz te partije.

“Pozivamo mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija Mićovića i ostale episkope Srpske pravoslavne crkve, koji su nadležni na dijelu teritorija Crne Gore, da pozovu vjerni narod na litijski otpor održavanju tzv. ”parade ponosa”. Uvjereni smo da nametanje protivprirodnih zajednica, kao navodnu zamjenu za brak i porodicu, predstavlja rasturanje svih temelja na kojima je zasnovana javna i tradicionalna etika na ovim prostorima”, kažu u Svetosavskoj.

Sugerišu nadležnim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve da se što prije izjasne i da kanališu narodno nezadovoljstvo u državi koja ima više od 600 pravoslavnih hramova.

“Održavanje Montengero Prajda, bez reakcije pravoslavnih vjernika, predstavljalo bi skrnavljenje ambijenta u državi koja je iznjedrila brojne svetitelje, od vremena Nemanjića, do svetorodne loze Petrovića. Ovo je veoma bitno, možda i podjednako bitno pitanje kao i pravedno urušeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Svetosavsk podsjeća na blistav primjer Gruzijske pravoslavne crkve koja je, prije godinu dana, zajedno sa vjernicima, spriječila održavanje ”parade ponosa”, masovnim izlaskom na ulice Tbilisija. Odnosno, konkretnim pozivom hrišćanima da u isto vrijeme i istoga dana, kada je zakazana ”parada srama”, kako ju je nazivao mitropolit Amfilohije, pruže otpor skrnavljenu svega što nam je, kao svetinju života, definisao i ostavio Gospod Isus Hristos”, zaključuje se u saopštenju.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta