Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Foto: Pixabay

Sveštenik i bivši rektor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Rijeci Milan Špehar priznao da je seksualno zlostavljao 13 dečaka starih između 6 i 13 godina.

Niko za moja zlodjela nije ni krivac niti sukrivac. Ja sam ih počinio i strašno mi je žao za žrtve mojih zlih djela. Ne preostaje mi drugo nego da ih iz dna duše molim da mi oproste i oni i njihovi najbliži, ako ikako mogu, za sve rane koje sam im zadao te okajavati, činiti pokoru i žaliti što sam to počinio i moliti Boga da, prije svega, izliječi sve one rane koje sam im ja nanio, a i Crkvu da molim za oproštenje što sam bio nedostojan nje, njenog poverenja u mene i svešteničkog zvanja”, rekao je Špehar za hrvatski list Nacional u pismenom odgovoru.

Izvor lista Nacional iz svešteničkih krugova detaljno je opisao kako je Špehar uznemiravao i bogoslove, uvek je imao dva do tri bogoslova koje je držao blizu sebe, pozivao ih je na putovanja i u svoj stan na Trsatu.

Špehar je poručio da je pritisnut teretom javnosti, a da je od pape tražio da ga razreši svešteničkog zvanja i svede ga na laički status. Ukoliko papa usliši zahtjev, to će biti presedan u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, jer se ne pamti da je ijedan sveštenik ikada javno priznao sopstvene seksualne prestupe.

Riječki nadbiskup Mate Uzinić u utorak je izjavio da je sveštenik M. Šp. (70) optužen 2016. godine da je 1992. godine seksualno zlostavljao maloljetnika.

“U vrijeme podizanja prijave optuženi je predavao na Teologiji u Rijeci. Otvorena je prethodna istraga u kojoj je optuženi priznao krivicu. Izrečene su mu mjere zabrana vršenja ovlašćenja koje proizlaze iz svetog reda, javnog slavljenja mise i razrješenje svih crkvenih službi uključujući i predavanje na fakultetu”, rekao je riječki nadbiskup.

Godinama nakon tog slučaja, 2018. javljaju se nove optužbe protiv njega i ponovno se otvara istraga.

Optuženi je priznao da je bilo više slučajeva u godinama 1987. – 1988., 1992. – 1993. i moguće u 1994. Radi se o ukupno 13 dječaka starosti od 6 do 13 godina. Tada se sveštenik M.Šp. lično prijavio policiji za bludne radnje prema djeci i maloljetnicima. Tražio je od pape oproštaj od celibata i otpuštanje iz kleričkog staleža, što mu je uslišeno 13. decembra 2018. godine.

Riječki nadbiskup je o ovom slučaju obavijestio Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci s napomenama da je kvalifikacija zlodjela koja je priznao M. Šp. tokom kanonskog procesa teža od one koju je naveo u svojoj prijavi policiji.

Izvor: n1

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta