Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Satelitski snimci koji su nastali nakon granatiranja poluostrva Krim pokazuju stepen uništenja ruske vojne baze Saki. U napadu za koji niko do sada nije preuzeo odgovornost oštećeno je ili uništeno najmanje osam ruskih ratnih aviona. Iako Rusija i dalje tvrdi da je vojna baza netaknuta, a avioni spremni za akciju, ukrajinska strana navodi da je avijacija Kremlja znatno desetkovana.

Prvobitno su ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile da je najmanje devet ruskih aviona uništeno nakon dramatičnih eksplozija u vazdušnoj bazi Saki. Istovremeno, Rusija tvrdi da je jedna osoba ubijena, najmanje 14 osoba ranjeno, a brojne kuće uništene.

Oprečne tvrdnje
Za napad koji se dogodio niko nije preuzeo odgovornost, iako brojni faktori ukazuju da je Ukrajina izvela granatiranje Krima, tačnije vojne baze koja je od velikog značaja za Rusiju.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je pomenuo napad u svom redovnom obraćanju, ali se fokusirao na desetkovanje Rusije.

“Za samo jedan dan, okupatori su izgubili deset borbenih aviona: devet na Krimu i još jedan u pravcu Zaporožja. Okupatori trpe i nove gubitke oklopnih vozila, skladišta sa municijom i logističkih puteva”, naglasio je predsjednik Ukrajine.

Sa druge strane, Rusija je pokušala da umanji značaj napada, poričući da je bilo koja letjelica oštećena u eksplozijama. Iz Kremlja je stiglo samo priznanje da je došlo do detonacije u objektu na Krimu.

Prema trenutno dostupnim informacijama, Ukrajina ne posjeduje projektile čiji je domet dovoljan da bi dosegao toliko duboko u teritoriju pod ruskom kontrolom, zbog čega su se pojavile spekulacije o kakvom oružju je riječ. Neki tvrde da su možda u pitanju balistički projektili kratkog dometa koje Ukrajina razvija već godinama, drugi spominju protivbrodske projektile Neptun (kojima je potopljena krstarica „Moskva2), a nagađa se i da su Amerikanci u tajnosti Kijevu poslali projektile MGM-140 ATACMS koji se mogu lansirati iz sistema HIMARS, a čiji je domet 300 kilometara.

Snimci pokazuju uništenje
Međutim, nedavno objavljeni satelitski snimci pokazuju vidi više borbenih aviona u vojnoj bazi na Krimu. Fotografije kompanije “Planet Labs” sa sjedištem u Sjedinjenim Državama prikazale su velike površine spaljene zemlje i oštećenja na pisti pored ugljenisanih ostataka vojnih aviona.

Slike koje je privatni satelitski operater napravio oko osam sati ujutro 9. avgusta, otprilike četiri sata prije napada, i oko 16.40 10. avgusta, pokazuju da je najmanje osam aviona oštećeno ili uništeno.

Slike prije i poslije su prva nezavisna potvrda oštećenja baze, što dovodi do pitanja kako je lokacija udaljena više od 160 kilometara od linije fronta mogla biti napadnuta.

Eliot Higins, osnivač i direktor istraživačkog veb-sajta “Bellingcat” istakao je da je ovo jedinstven slučaj kada je reč o ruskim vojnim gubicima.

“Ne sjećam se da je Rusija ikada izgubila toliko vojnih aviona u jednom danu”, kazao je on za američke medije.

Prema njegovim riječima, na mjestu eksplozije na Krimu vide se tri kratera, na lokacijama za koje se čini da se koriste za skladištenje.

„Jedan od načina da se protumače ti krateri su precizni udari iz municije velikog dometa“, rekao je on.

Izvor: Nova.rs

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta