Gradski portal

Šuković o formiranju predmeta povodom intervjua Đukanovića: Nastavak brutalnih pritisaka

Foto: Gradski.me

Tužilaštvo, ali i oni koji stoje iza ovakvih poteza toga organa, treba da znaju – posljedice ovih pritisaka biće samo još tvrdokornije istrajavanje na dosadašnjoj uređivačkoj politici Antene M – poručio je glavni i odgovorni urednik ovog medija Darko Šuković za Pobjedu.

Formiranje predmeta povodom intervjua bivšeg predsjednika Mila Đukanovića je nastavak brutalnih pritisaka na Antenu M – ocijenio je za Pobjedu glavni i odgovorni urednik Antene M Darko Šuković.

Šuković je stava i da je zahtjev Tužilaštva za dostavljanje sadržaja intervjua, koji je dostupan svakome na Jutjub kanalu Antene M, dodatna doza ciničnog pritiska na taj medij.

Podsjećamo, rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica potvrdila je danas za naš medij da su u ovom tužilaštvu formirali predmet povodom intervjua Đukanovića koji je objavila „Antena M“, a prenijelo više crnogorskih medija.

Ona je navela da je Uprava policije dostavila tom tužilaštvu na ocjenu intervju Đukanovića radi preispitivanja eventualnog postojanja elemenata bića krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Po potrebi će se, kako je rekla, preduzeti i druge mjere i radnje sa ciljem donošenja odluke.

Šuković smatra da u slučaju intervjua sa Đukanovićem tužilaštvo nije pokazalo potreban nivo integriteta pred, kako je naveo, hajkom glasila koja su lansirala maksimu: „Naše interpretacije su nove činjenice“.

„Ne mogu da ne konstatujem kontinuitet u pokušajima tužilaštva da ućutka Antenu M, jer su tu još slučaji procesuiranja Bobana Batrićevića zbog kolumne koju je ljetos objavio na našem portalu, pa onda i Miljana Vešovića zbog čije je kolumne tužilaštvo bilo formiralo predmet“, podsjeća Šuković.

Nije mu drago što mora da konstatuje da se ovakvim ponašanjem tužilaštvo teško kompromituje.

„Nije mi drago jer je to tužilaštvo moje države, a ja nijesam čovjek koji bi se radovao bilo kakvom brukanju Crne Gore ma od koga dolazilo. No, o ovom slučaju, kao i o prethodnim, obavijestićemo međunarodnu javnost, esnafska udruženja i ambasade zapadnih zemalja jer i na međunarodnim adresama moraju znati kakvom progonu je izložena jedina medijska kuća u Crnoj Gori koja je nakon agresije Rusije na Ukrajinu otvorila svoj program za vijesti na ukrajinskom jeziku i koja ima i dan danas kolumnistu iz Kijeva“, istakao je Šuković.

Misli i da nije slučajno što se baš od tada pojačavaju pritisci na Antenu M.

„Ponašanje tužilaštva vidim kao pokušaj cenzure i zastrašivanja, ne samo Antene M, nego i nekoliko preostalih slobodnih medija, koji nijesu pristali da postanu dio režimske probeogradske i proruske propagande. Tužilaštvo, ali i oni koji stoje iza ovakvih poteza toga organa, treba da znaju – posljedice ovih pritisaka biće samo još tvrdokornije istrajavanje na dosadašnjoj uređivačkoj politici Antene M. A naša uređivačka politika počiva na poštovanju najviših standarda novinarske profesije i na afirmaciji građanske, stvarno nezavisne i evropske Crne Gore“, poručio je Šuković.

Na pitanje što očekuje od fomiranja predmeta, odgovorio je da neće da se miješa u rad tužilaštva.

„Neka tužilaštvo radi svoj posao, ali kad me već pitate, očekujem jedino moguće – a to je da tužilaštvo konstatuje da je formiralo predmet povodom slučaja koji zapravo ne postoji“, kazao je Šuković.

Podsjećamo, Više državno tužilaštvo je u oktobru prošle godine formiralo predmet protiv kolumniste Antene MBobana Batrićevića, a po prijavi advokata Dejana Dragovića, zbog kolumne“Torokanje po Metodologiju i Đaonikiju“, koja je objavljena u avgustu. TužiteljkaSnežana Šiševićje krajem marta, na drugom ročištu u podgoričkom Osnovnom sudu, kazala da odustaje od daljeg prekršajnog gonjenja Batrićevića, shodno obavezujućem uputstvu rukovoditeljke Višeg državnog tužilastva.

Batrićević je kolumnom ukazao na anomalije i klerikalne tendencije u društvu time što je citirao i analizirao stavove čelnika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori koji negiraju postojanje Crnogoraca i glorifikuju ratne zločince poput Draže Mihailovića i Pavla Đurišića.

Početkom februara ove godine formiran je u podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu predmet protivMiljana Vešovićazbog kolumne“Kako počinje građanski sukob u Crnoj Gori“. Antena M je kolumnu objavila 6. februara, a 8. februara je proruski i prosrpski portal „Borba“ pitao podgoričko tužilaštvo da li će pokrenuti postupak protiv Antene M i njenog glavnog i odgovornog urednika Darka Šukovića. Iz ODT je 12. februara saopšteno da je predmet formiran, međutim, sedam dana kasnije je tužilac donio zaključak da krivičnog djela – nema.

Izvor: PA

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije