Search
Close this search box.

Suđenje za pokušaj terorizma: Tužiteljka Protić otvorila bolovanje, završne riječi zakazane za 20. i 21. jun

Foto: Gradski.me

Foto: Gradski.me

Tužiteljka Jelena Protić otvorila je bolovanje, pa se juče u sudnici Višeg suda u Podgorici, kao zamjena na ročištu optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine, pojavila njena koleginica Marija Raspopović, zbog čega su završne riječi odgođene za 20. i 21. jun.

To je izazvalo burnu reakciju jednog dijela okrivljenih i advokata odbrane koji tvrde da to nije slučajnost i da se SDT poslužilo ovim ,,manevrom“ da bi se postupak i nakon osam godina suđenja i dalje prolongirao.

Iako su ranije po odluci suda okrivljeni Milan Knežević i Andrija Mandić bili udaljeni sa ročišta do kraja dokaznog postupka, juče su, kako to procesna pravila nalažu, došli na suđenje, jer su očekivali da će biti održane završne riječi. Kako se to nije desilo, morali su ponovo napustiti sudnicu.

Prije izlaska iz sudnice, Knežević je insistirao od tužiteljke Raspopović da dobije odgovor da li će ona moći da da završnu riječ.

– Zasigurno mogu reći da ću tražiti odlaganje, jer tome ne mogu pristupiti – kazala je Raspopović.

Knežević je prokomentarisao da je u pitanju svojevrsni skandal i klasična opstrukcija SDT-a, te da je nemoguće i nedopustivo da tužilaštvo čini ovaj korak nakon više od 200 održanih ročišta i promjene pet postupajućih tužilaca. On je izrazio sumnju da postupak tužilaštva ima i političku pozadinu i dodao da je postupanje bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića i Saše Čađenovića bilo poštenije od ,,ovih sad“, jer, kako je kazao, nijesu krili svoje namjere da žele da ih drže u zatvoru.

– Imate li bar informaciju kada će tužiteljka Protić da ozdravi, pitao je Knežević tužiteljku Raspopović, a onda dodao da je i on popio šaku tableta da bi se danas odazvao sudu. Pri izlasku Knežević je u svom stilu pozdravio se sa prisutnima riječima ,,da se ne ljubimo“.

Optužena Branka Milić takođe je izrazila sumnju u pristrasno postupanje tužiteljki Marije Raspopović i Jelene Protić imajući u vidu činjenicu da su joj upravo ove tužiteljke ranije odbile neke krivične prijave koje je podnosila, uprkos dokazima sa kojima je raspolagala.

I advokat Nikola Medojević smatra da je SDT trebalo imati pripremljenu završnu riječ, jer se ona svakako očekivala dok je advokat Miroje Jovanović izrazio sumnju da se ova situacija nije dogodila slučajno i da završne riječi možda neće biti ni u junu, ukoliko, tvrdi on, SDT odluči da ,,opet promijeni tužioca“.

Suđenje je konačno nastavljeno provođenjem materijalnih i personalnih dokaza s tim što Više javno tužilaštvo RS nije postupilo ni neposredno ni diplomatskim putem kao ni po zamolnici Višeg suda za dostavljanje dokumenata vezanih za snimke Paje Velimirovića iz 2019 godine.

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je presudu, kojom je 13 optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine osuđeno na skoro 70 godina zatvora i predmet vratio na novo suđenje.

Ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov za terorizam u pokušaju bili su osuđeni u odsustvu na 15 i 12 godina zatvora. Lideri Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević i Andrija Mandić na po pet godina zatvora, penzionisani general Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić na osam godina zatvora. Na optužnici su se našli i Predrag Bogićević, Nemanja Ristić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević i Mihailo Čađenović. 

Knežević: Tužilaštvo opstruira postupak

Milan Knežević je kazao da se dešavalo da optuženi opstruiraju postupak, izbjegavaju iznošenje završne riječi kako bi odložili

donošenje sudske presude, ali da to čini tužilaštvo, zvuči kao loš vic u kojem živimo već osam godina.

– Ovakva opstrukcija od strane SDT-a nije zabilježena u istoriji sudskih procesa u Crnoj Gori. Nakon više od dvjesta ročišta, desetina i desetina svjedoka, hiljada i hiljada stranica dokaznog materijala, suočavamo se sa skandalom da je postupajući tužilac Jelena Protić pobjegla iz sudnice, jer nema šta da kaže u završnoj riječi, naveo je Knežević u saopštenju.

Dodaje da, iako je u ponovljenom postupku tužiteljka Protić u potpunosti ostala pri optužnici Milivoja Katnića, mada je, kako kaže, nije ni pročitala, bilo je očekivano da onda po toj istoj optužnici iznese i završnu riječ.

– Ali nije lako bilo kome pročitati završnu riječ u jednom sramnom postupku baziranom na dokazanim zloupotrebama i montažama – stoji u saopštenju.

Kako je kazao Knežević, ,,ne smiju da odustanu od optužnice, jer bi time priznali da smo bili institucionalne žrtve nezapamćenog progona i terora koji i danas traje u svom umivenom obliku“.

– Zato pozivam GST Vladimira Novovića i VDT Milorada Markovića da vrate u postupak Milivoja Katnića i Sašu Čađenovića, jer se njih dvojica nijesu ni u jednom trenutku folirali u svom naumu da nam kroz različiti spektar zloupotreba unište živote. A pošto novi tužioci postupaju po njihovoj neizmijenjenoj optužnici, prirodno je i poštenije da njih dvojica završe tamo gdje su i počeli. Vjerovatno u ovom trenutku nije poželjno ni popularno kritikovati GST–a i VDT–a, ali pošto sam ja nevin čovjek, i ništa nijesam uradio od onog što mi se stavlja na teret, javno im poručujem da i oni snose odgovornost za ovaj današnji skandal. A o „preskočenim“ i neotvorenim kriptama, neki drugi put, ne isključujem mogućnost da sam mnogo puta ,,sisao veslo“, ali sigrno nijesam progutao čun – zaključuje se u saopštenju predsjednika Demokratske narodne partije.

Izvor: DAN

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije

Povezani članci