pixabay

Foto: Ilustracija/Pixabay

Rat Izraela i Hamasa – 179. dan. Hamas poziva međunarodnu zajednicu i UN da “istraže zločine” u bolnici El Šifa. Tvrde da su ubijeni civili, neki su, kako tvrde, i živi sahranjeni. Izraelski parlament, Kneset, usvojio je zakon kojim će Al Džazira biti ugašena u Izraelu. U izraelskom vazdušnom napadu na iranski konzulat u Damasku ubijeno je šestoro ljudi, a nekoliko ranjeno, prenijeli su sirijski mediji. Četvoro stranih humanitarnih radnika i njihov palestinski vozač ubijen su u izraelskom napadu u Pojasu Gaze, saopštili su Hamas i nevladina organizacija za koju su humanitarci radili.

 Hamas: “Istražiti zločine u Gazi; Kneset gasi Al Džaziru u Izraelu

Saradnici američke nevladine organizacije “Svjetska centralna kuhinja” (World Central Kitchen – WCK) koja isporučuje hranu u Pojas Gaze, ubijeni su u izraelskom napadu, saopštio je na mreži X osnivač te organizacije, špansko-američki kuvar Hose Andres.

U saopštenju nevladine organizacije se osuđuje “tragedija” i navodi da su humanitarci ubijeni “dok su radili na podršci humanitarnom radu na isporuci hrane u Gazi”.

Palestinski Hamas saopštio je da su ubijeni državljani Velike Britanije, Australije i Poljske, a da nacionalnost četvrtog humanitarnog radnika nije poznata. Ubijeni su u izraelskom napadu kada je pogođeno vozilo WCK, u centralnom dijelu Pojasa Gaze.

Australija je potvrdila smrt svoje državljanke i osudila napad, a SAD su saopštile da su “duboko uznemirene” ovim događajima.

Izraelska vojska je saopštila da “razmatra tragični incident na najvišem nivou kako bi se utvrdile okolnosti”, dodajući da je “blisko sarađivala sa WCK” na distribuciji pomoći.

Poslije dvije nedjelje opsade, izraelske snage povukle su se iz bolnice El Šifa. Navode da su tokom akcije eliminisali 200 boraca Hamasa, priveli 500 osumnjičenih, zaplenili oružje i obaveštajne dokumente.

Tvrde da su sve izveli tako da ne nanesu štete civilima, pacijentima i medicinskim timovima.

Hamas, sa druge strane, navodi da je u bolnici El Šifa ubijeno više stotina civila. Poziva međunarodnu zajednicu i UN da “istraže zločine” u bolnici Šifa.

U međuvremenu, stotine ultraortodoksnih Jevreja protestovalo je protiv regrutacije u Izraelske odbrambene snage (IDF).

Reagovao je i izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben Gvir i optužio izraelskog ministra odbrane Joava Galanta da nepotrebno ugrožava živote vojnika u Gazi. Zatražio je od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da zbog toga pokrene istragu protiv Galanta.

Američki i izraelski zvaničnici održali virtuelni sastanak o ofanzivi u Rafi.

U izraelskom vazdušnom napadu na iranski konzulat u Damasku – ubijeno je šestoro ljudi, a nekoliko ranjeno, prenijeli su sirijski mediji. Teheran okrivljuje Izrael za napad, obećava “odlučan odgovor”.

Došlo je i do nove razmjene vatre Izraela i Hezbolaha.

Izraelski parlament, Kneset usvojio je zakon kojim će Al Džazira biti ugašena u Izraelu. Reagovala je Bijela kuća i izrazila zabrinutost.

Izvor: RTS/Agencije

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta