Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Izvor: PixabayU Njemačkoj je u ponoć počeo tzv. mega štrajk. Paralizovan je gotovo sav javni prevoz i to bi trebalo da traje do ponoći.

Gotovo sav javni prevoz uglavnom je u zastoju zbog štrajka upozorenja sindikata Verdi i EVG. Pogođen je međugradski i regionalni željeznički promet, kao i lokalni javni prevoz u nekoliko njemačkih saveznih zemalja i gotovo svi aerodromi.

Cjelodnevni štrajk počeo je u ponoć u noći s 26. na 27. marta, a završava u ponoć, saopštila su oba sindikata. Njemački sindikat zaposlenih u javnom sektoru Verdi i sindikat železnica i transporta EVG sprovode mega štrajk u koji je uključeno 120.000 zaposlenih širom zemlje preko Verdija i još 230.000 zaposlenih koje štiti sindikat EVG.

U velikom je obimu zaustavljen javni prevoz, zatvorene su pojedini autoputevi. Njemačka železnica (Deutsche Bahn) zaustavila je sav međugradski promet.

„Gotovo da neće biti željezničkog saobraćaja“, kaže direktor odjeljenja za ljudske resurse Njemačke železnice Martin Seiler. Posljedice će se još osjećati u utorak.

U sedam njemačkih saveznih zemalja gotovo ništa ne bi trebalo da saobraća u lokalnom prevozu: u Hesenu, Baden-Witembergu, Falačkom Porajnju, Bavarskoj, Saskoj, Donjoj Saskoj i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Njemački aerodromi masovno štrajkaju. Prema podacima udruženja aerodorma ADV, oko 380.000 poslovnih i privatnih putnika ne može poletjeti, a zaustavljen je i putnički saobraćaj na najvećem aerodoromu – u Frankfurtu. U nedjelju na aerodromu Minhen nije bilo redovnih letova.

U mnogim će se mjestima i u utorak osjetiti posljedice štrajka upozorenja. U međugradskom saobraćaju Njemačkim željeznicama, na primjer, trebaće neko vrijeme prije nego što se ICE i IC vozovi vrate u saobraćaj.

Iz Njemačke železnice su poručili da se i dalje u utorak mogu očekivati otkazivanja vozova, posebno tokom dana.Stručnjaci ne očekuju da će nacionalni štrajk izazvati veću privrednu štetu.

Sa stanovišta sindikata, poslodavci pokazuju premalo pomaka u nekoliko krugova kolektivnog pregovaranja.

Za 2,5 miliona saveznih i lokalnih službenika Verdi i udruženja državnih službenika, sindikati traže 10,5 posto veća primanja, ali najmanje 500 eura više mjesečno. U međuvremenu, EVG se bori s nekoliko kompanija za više novca, posebno za Njemačku žjeleznicu.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta