Foto: Pixabay

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da situacije u Gazi i Ukrajini nijesu iste jer Ukrajina nikada nije predstavljala prijetnju Rusiji niti ju je napala.

„Važno je reći, situacija u Gazi i situacija u Ukrajini su različite na mnogo načina. Ukrajina nikada nije predstavljala prijetnju Rusiji, Ukrajina nikada nije napala Rusiju, ruska invazija na Ukrajinu je bila neisprovocirana. Ukrajina ima pravo na samoodbranu i da štiti teritorijalni integritet“, rekao je on u Briselu na konferenciji za medije.

U Briselu je u toku dvodnevni sastanak šefova diplomatija zemalja članica NATO.

Stoltenberg je rekao da su ministri izrazili zabrinutost zbog rata na Bliskom istoku i pozdravio produžetak primirja.

„Važno je da ovaj sukob ne eskalira u veći regionalni sukob, naša poruka Iranu je da ne bi trebalo da koriste nestabilnost“, rekao je i dodao da životi civila u svim konfliktima moraju da budu zaštićeni.

Ministri su, istakao je, ponovili podršku Ukrajini u odbrani zemlje, ali i na njenom putu ka NATO.

Još su razgovarali i o „izazovima koje Kina predstavlja po evroatlantsku bezbjednost“.

„Kina nije naš protivnik. I pozdravljam dijalog saveznika sa Pekingom o pitanjima od zajedničkog interesa. U isto vrijeme, moramo biti jasni u pogledu uticaja kineske politike prinude na našu bezbjednost“, rekao je on.

NATO će ostati regionalni savez, ali zbog globalnih izazova mora da sarađuje sa partnerima, uključujući i Indo-Pacifik, rekao je.

Razgovarali su i o izazovima iz južnog susjedstva, borbi protiv terorizma, jačanju stabilnosti i tehnološkim inovacijama.

Izvor: N1

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta