Foto: X mreža

Uradićemo ono što je neophodno kako bismo osigurali sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu, poručio je danas u Prištini Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, poslije sastnka sa kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani.
 
„Ovo je veoma bitan sastanak za bezbjednosno stanje za Kosovu i region nakon onoga što se desilo u septembru“, rekao je Stoltenberg, koji je na početku obraćanja naveo da mu je zadovoljstvo što je u Prištini.

On je podsjetio i na događaje na sjeveru Kosova iz maja.

„Što se tiče nasilja u maju i septembru, to je nepihvatljivo i to je razlog zašto smo povećali svoje prisustvo“, rekao je on, ističući da NATO nije institucija za sprovođenje zakona.

NATO, kako je dodao, podržava dijalog izemeđu Beograda i Prištine.

„Obje strane treba da budu angažovane“, rekao je generalni sekretar Alijanse i pozdravio posljednji predlog koji se tiče nacrta za osnivanje ZSO.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani zahvalila je Stoltenbergu na posjeti, kako je rekla, „u izazovnom vremenu u aspektu bezbjednosti, ne samo za Kosovo, već za cijeli Zapadni Balkan“.

„Sloboda Kosova je rezultat podrške NATO-a. Narod i institucije Kosova su zauvek zahvalni“, rekla je Osmani.

 Ona je navela da mir na Kosovu „nastavlja da ugrožava Srbija“, podsjećajući na događaje iz Banjske.

„Mora se tretirati odgovornost Srbije za napade 24. septembra, ali i na predstavnike Kfora u maju mjesecu“, rekla je Osmani, navodeći da su to uradili isti ljudi.

„Uloga NATO-a i Kfora u sprječavanju destabilizacije Kosova je odlučujuća, ali ne samo Kosova“, rekla je Osmani, dodajući da su „Kosovo i NATO na jednoj strani, a teroristi na drugoj“.

Strateški cilj Kosova, navela je, je članstvo u NATO.

 „Kosovo se dokazalo kao pouzdan partner NATO-a. Od zbrinjavanja avganistanskih izbjeglica, sankcija Rusiji i podrške Ukrajini“, rekla je Osmani.

Izvor: Danas online

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta