Foto: AP

Foto: AP

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg predložiće stvaranje fonda od 100 milijardi eura na pet godina za pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije, prenijeli su diplomatski izvori.

O tome će 32 zemlje NATO-a razgovarati u srijedu tokom sastanka ministara spoljnih poslova u Briselu, naveli su isti izvori.

Ministri će „razgovarati o najboljem načinu organizovanja podrške NATO-a Ukrajini kako bi ona bila jača, predvidljivija i održivija“, rekao je neimenovani zvaničnik Alijanse.

Na sastanku se ne očekuje nikakva odluka, ali će se „razgovori o tome nastaviti pred samit NATO-a u Vašingtonu u julu“, dodao je taj zvaničnik.

O finansiranju tog fonda se još razgovara, ali je ideja da svaka od država članica Alijanse da svoj doprinos prema svom bruto domaćem proizvodu (BDP).

“Sve što doprinosi dinamici podrške Ukrajini ide u pravom smjeru”, rekao je neimenovani diplomata NATO-a, napominjući da ta ideja i dalje izaziva mnoga pitanja među saveznicima, posebno u pogledu finansiranja.

Ministri, koji će u četvrtak proslaviti 75. godišnjicu Atlantskog saveza, takođe žele da razgovaraju o načinima da se ojača privrženost ove organizacije Ukrajini, navele su diplomate.

Ministri spoljnih poslova zemalja NATO-a razgovaraće i o novom generalnom sekretaru pošto Stoltenbergu ove godine ističe mandat.

Holandski premijer Mark Rute, koji je zvanično kandidat, ima podršku 90 odsto država Alijanse, dodali su diplomatski izbori.

Još jedan kandidat da zamijeni Stoltenberga je rumunski predsjednik Klaus Johanis.

Izvor: Agencije/N1

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta