gradski.me

Crnogorske nevladine organizacije su juče uputile zahtjev državnom tužilaštvu, Upravi policije i nadležnim sudovima da hitno istraže, procesuiraju i adekvatno u krivičnom postupku kazne direktne prijetnje smrću koje su upućene Ljubomiru Filipoviću, političkom analitičaru i kolumnisti, prijetnje silovanjem njegovog djeteta, kao i prijetnje nasiljem upućene Jani Vlahović, novinarki i istoričarki, na društvenoj mreži Iks, a zbog njihove kritike emitovanja agresivno nacionalističke pjesme ,,Veseli se srpski rode“ prilikom izlaska reprezentacije Republike Srbije na Dejvis kupu.

– Osuđujemo i bezbrojne vulgarne uvrede koje su upućene Ljubomiru Filipoviću i Jani Vlahović, a koje su podložne procesuiranju u prekršajnom postupku – piše u javnom obraćanju velikog broja NVO.

Utvrđuju je li profil lažan

Iz Uprave policije je Pobjedi sinoć rečeno da rade na rasvijetljavanju svih okolnosti u saradnji sa tužilaštvom.

Filipović je Pobjedi kazao da je od subote primio preko 1000 poruka. Policija je Pobjedu sinoć kazala da rade na jednom profilu koji pripada osobi koja nije iz Crne Gore.

– Tužilac je obaviješten o detaljima, ali policija još uvijek nije utvrdila da li ta osoba stvarno stoji iza tog profila – rekli su iz UP.

Nije odgovoreno na pitanje na koji se profil odnosi i na koju od 1000 prijetnji.

Nevladine organizacije su u svom obraćanju istakle da posebno zabrinjava činjenica da je Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru odbacilo sve prijave koje je Filipović ranije podnio zbog upućenih prijetnji, osim jedne zbog koje je Sud za prekršaje u Budvi kaznio povratnika krivičnih djela minimalnom novčanom kaznom u iznosu od 250 eura.

– Izostanak hitne i odlučne reakcije nadležnih organa i nekažnjavanje počinilaca očigledno ohrabruje pojedince da nastave da pozivaju na nasilje prema ljudima zbog njihovog mišljenja, što je nezakonito i neprihvatljivo u demokratskom društvu. Država mora odlučno braniti pravo na slobodu izražavanja od onih koji bi da ubiju, siluju i slično, a pozive na linč neistomišljenika sprečavati i kažnjavati – poručili su oni.

Policija da zaštiti ugrožene

Pozvali su i Ministarstvo unutrašnjih poslova da obavijeste javnost o preduzetim radnjama u ovim slučajevima i apelujemo na Upravu policije da pruži adekvatnu zaštitu osobama koje u kontinuitetu dobijaju direktne prijetnje smrću.

– Konačno, ističemo i da je potpuno neprihvatljivo i zabranjeno ispoljavanje agresivnog nacionalizma i svakog drugog oblika govora mržnje prilikom sportskih i drugih javnih manifestacija, bilo da su Dejvis kup, fudbalske utakmice lokalnih klubova ili društvene mreže – piše u obraćanju 19 nevladinih organizacija.

Obraćanje nadležnim institucijama potpisuju Akcija za ljudska prava (HRA), Asocijacija Spektra, Centar za ženska prava (CŽP), Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za istraživačko novinarstvo (CIN CG), Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA, Centar za monitoring i istraživanja (CEMI), Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Centar za demokratsku tranziciju (CDT), Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), Centar za građanske slobode (CEGAS), Crnogorska LGBTIQ asocijacija Kvir Montenegro, Institut za medije Crne Gore (IMCG), Juventas, Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG), PRIMA, Sigurna ženska kuća (SŽK), Sindikat doktora medicine Crne Gore (SDMCG) i Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG).

Surove prijetnje i brutalne uvrede

Filipović je prekjuče Pobjedi kazao da prijetnje i uvrede traju od subote i da ih je primio preko hiljadu. Pojedine su izuzetno brutalne, jer mu je osim smrću, prijećeno i silovanjem djeteta.

Jana Vlahović je dobila veliki broj uvredljivih, mizoginih, seksističkih poruka, a neke su se odnosile i na njenu porodicu.

Oboje su pod salvom prijetnji i uvreda zbog komentara upućenih Dejvis kupu da je Novak Đoković sa teniskom reprezentacijom Srbije izašao na teren uz pjesmu ,,Veseli se srpski rode“, za koju su organizatorima takmičenja kazali da je nacionalistička i da govori o aneksiji Crne Gore i Kosova od strane Srbije.

– Stidite se, Dejvis kup! Emitovanje nacionalističke pjesme koja poziva na srpsku aneksiju Crne Gore i Kosova – napisao je Filipović na Tviteru.

Vlahović je u subotu upozorila organizatore Dejvis kupa: „Znate li da je tim Srbije, predvođen Novakom Đokovićem upotrijebio pjesmu koja promoviše srpski nacionalizam i poziva na stvaranje Velike Srbije (čitaj: okupaciju susjednih država)? Hoće li biti ikakvog odgovora?“ Ona je u tvitu tagovala i Đokovićevog sponzora – brend „Lacoste“.

Ona je u pojedinim tvitovima pokušala da objasni kontekst pjesme Danice Crnogorčević „Veseli se srpski rode“, nezvanične himne litija.

Napisala je da pjesma govori o aneksiji Crne Gore i uništavanju njenog kulturnog nasljeđa (Rumija) i negaciji njene istorije (Petrovići), te da ju je napravila okupaciona SPC u Crnoj Gori.

Na takav postupak srpske reprezentacije reagovao je i Teniski savez Kosova koji je prijavio Teniski savez i reprezentaciju Srbije organizatorima Dejvis kupa.

List „Koha Ditore“ navodi da je pjesma Danice Crnogorčević „Veseli se srpski rode“, u kojoj se pominju Prizren i Rumija, „neonacistička“ i da tim Srbije mora da bude kažnjen zbog provokacija.

Dejvis kup je uklonio sa svoj zvaničnog naloga tvit na kojem se čuje ta pjesma, a to je podstaklo lavinu brutalnih komentara.

Filipović je prijavio policiji, a Vlahović Tviteru, te su pojedini profili sankcionisani. Filipović, koji je politički analitičar i kolumnista CDM-a, bio je tema i srpskih tabloida i televizija poput Hepi TV i Pinka. Tako je o tom njegovom činu raspravljano i u emisiji Jovane Jeremić koja ga je nazvala ,,dežurnim huškačem“, a čuveni višestruko osuđivani kriminalac Kristijan Golubović je prokomentarisao: ,,Nije bitno šta se kaže, nego ko kaže“.

Dosad samo zataškavanje

Filipović je Pobjedi kazao da je i ranije primao prijetnje raznim povodima te da se sve završavalo na prekršajnom postupku i sud u Budvi je jednom kaznio čovjeka, povratnika u krivičnim djelima minimalnom novčanom kaznom.

– Posljednje prijetnje su posljedica djelovanja srpske državne propagande koja se ovako obračunava sa neistomišljenicima i kritičarima režima Aleksandra Vučića u zemlji i inostranstvu. Cilj je zastrašiti i ućutkati svaki disonantni ton. Ne samo kritike vladajuće elite nego i vladajuće nacionalističke ideologije čiji je Novak Đoković jedan od važnih stubova – rekao je Filipović.

Vlahović je napisala, nakon prijetnji, da muškarcima ne bi upućivali takve uvrede zbog izrečenih stavova. Na neke od uvredljivih komentara je odgovorila: „Izgubila se kultura dijaloga jer ukazujem na nacionalizam koji prijeti građanskim vrijednostima? Ne vrijeđam nikoga na toj osnovi, a meni prijete silovanjem, psuju mi porodicu, negiraju identitet, nazivaju me „milogorkom“, „ustašom“, „š*ptarkom“… A je li to „sloboda govora“?.

Izvor: Pobjeda

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta