Stanišić

Crna Gora treba u što kraćem roku da u svoj Krivični zakonik uvode nove preventivne mjere koje bi smanjile slučajeve pedofilije i silovanja, a to su hemijska kastracija i dupliranje zatvorskih kazni za pedofile i silovatelje, smatra predsjednik mladih i član predsjedništva Pokreta za promjene Boban Stanišić.

Kako je naglasio u saopštenju, smatra da su zatvorske kazne propisane članom 206 Krivičnog zakonika Crne Gore, gdje je minimalna kazna za onog koji izvrši obljubu nad maloljetnim djetetom tri godine zatvora, uvredljive i da nemaju nikakvu svrhu.

Počinilac ovog najgnusnijeg djela, naglašava Stanišić, nije adekvatno kažnjen i ostavlja mu se mogućnost da nakon izlaska iz zatvora to isto djelo ponovi.

Po posljednjim istraživanjima, kaže, više od 70 odsto pedofila poslije odsluženja kazne ponovi to djelo, jer u zatvorima prođu samo zatvorsku kaznu bez adekvatnog tretmana, pa dolazi do povećanja i skupljanja frustracija, koje dovode do većih bolesnih fantazija o djeci.

“Takođe treba razmisliti o mogućnosti uvođena GPRS narukvica kako bi policija mogla da prati kretanje osuđenih pedofila ukoliko bi se približili vrtićima ili školama, kako bi se regavalo pravovremeno. Pedofilija je poremećaj nagona i većina stručnjaka smatra da se osoba ne može izliječiti, ali se određeni medicinskim tretmanima može držati pod kontrolu. Nažalost slučaj sa djevojčicom koju je obljubio pripadnik Komunalne policije pokazao je da smo kao društvo dotakli dno. Umjesto da ovaj slučaj bude alarm i glavna tema u zemlji, mi smo dozvolili da sitni politički i uskopartijski interesi budu u prvom planu”, ocijenio je Stanišić.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta