gradski

Foto: Gradski.me

Demokratska partija socijalista (DPS) se ležerno ponijela prema problemu crkve, litije su najmanje veze imale sa vjerom, a ono što su radili crkveni velikodostojnici u Crnoj Gori je za svaku osudu, smatra bivši ambasador i bivši poslanik u Skupštini Crne Gore Obrad Mišo Stanišić.

“Crkva druge države utiče na politička zbivanja u Crnoj Gori. Sve ovo je proizvod indolentnosti DPS-a”, kazao je Stanišić u emisiji “Tamo i natrag” na A plus televiziji.

Stanišić je za bivšeg premijera Dritana Abazovića kazao da je Crnoj Gori zabio nož u leđa potpisivanjem Temeljnog ugovora.

“Taj ugovor nije htio da potpiše čovjek koga je crkva dovela, ali ga je potpisao Abazović sa sumnjivom većinom u Vladi. Ugovor je potpisan krijući, to je čin veleizdaje. Taj ugovor je ništavan i vjerujem kad na čelo dođe procrnogorska Vlada da će ga poništiti”, dodao je Stanišić.

Stanišić je u emisiji pomenuo preminulog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, navodeći da se sa njegovim stavovima nije slagao.

“Ipak, on je pokušavao da nivo arhiepiskopije dovede do samostalnosti i da je odvoji od uticaja iz Beogarada. Čak je više puta i pominjao pravoslavnu crnogorsku crkvu”, smatra Stanišić.

Stanišić tvrdi da je Crna Gora jedina pravoslavna država na svijetu koja nema svoju crkvu.

“Ja sam i ranije govorio da mi nijesmo zaokružili državu dok se ne riješi pitanje crkve. Naša crnogorska crkva je dekretom oteta. Sada ovi propagatori srpskog polusvijeta žele Njegoševu Crnu Goru. Ako žele takvu crnu Goru, crnogorska crkva mora biti autokefalna”, smatra Stanišić.

S tim u vezi, Stanišić tvrdi da su svi Petrovići koji su bili svetovni i duhovni vladari Crne Gore od Save, Vasilija, Petra I i II Petrovića Njegoša bili poglavari crnogorske autokefalne crkve,

“Svi dobro znamo šta se radilo poslije Podgoričke skupštine i kako se ponijela vojska Karađorđevića prema Svetom Petru Cetinjskom i prema Svetom Vasiliju Ostroškom. A danas imamo situaciju da se potire sve što ima crnogorski predznak. Crkva se bavi politikom, sa vlašću u ovoj zemlji upravlja crkva Srvbije i to je Demoklov mač nad državom Crnom Gorom. Crna Gora, ipak, nije dio srpskog svijeta i nikad neće biti”, kazao je Stanišić.

Stanišić se osvrnuo i na Vladu na čijem je čelu bio Zdravko Krivokapić, navodeći da se ona sastavljala u manastiru.

“Na stotine ljudi su ostavili bez hljeba, a na tim funkcijama su doveli ljude koji su bili učesnici litija. Svi znamo kakav je bio naum litija. Ljude su ostavljali bez hljeba isti ti koji kažu da vjeruju u Boga i koji su vjerujući, a tu najmanje ima Boga i najmanje ima vjere. Sve nas je to stiglo, pa se Crna Gora nalazi tu gdje je”, zaključio je Stanišić.

Izvor: PA

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta