NAJNOVIJE

Foto. Gradski.me

Gotovo da nema dana od početka godine kad se na crnogorskim drumovima nije desila teška saobraćajna nesreća u kojoj je neko stradao, teže ili lakše povrijeđen, poručuje Mirko Stanić, predsjednik GO SDP-a. 

“Živote, nažalost, prečesto gube mladići i djevojke na samom pragu punoljetstva. Zbog toga je nužno sprovesti svaku moguću mjeru kako bi se ovaj crni talas prekinuo.

Rješenje za ključni uzrok velikog broja nesreća – prebrzu vožnju – je postavljanje stacionarnih radarskih sistema, za što se SDP zalaže proteklih osam godina”, navodi Stanić. 

Kroz njihovu instalaciju na kritičnim tačkama i putnim pravcima, značajno bi se, kaže, povećala sugurnost svih učesnika saobraćaja i sačuvali brojni životi.

“Crna Gora je jedina država regiona koja nema sistem stacionarnih radara, koji višestruko pomaže saobraćajnoj policiji u kontroli saobraćaja, posebno na prometnim saobraćajnicama. Slični sistemi su u zemljama EU prepolovili broj nesreća sa smrnim ishodom. 

Stacionarni radarski sistemi bi se prioritetno postavili u područjima gradskih naselja u blizini škola, vrtića i zdravstvenih ustanova, a na magistralnim putevima na mjestima na kojima su česte saobraćajne nezgode.

Na taj način se značajno povećava sigurnost odgovornih učesnika u saobraćaju, a time bi se smanjila potreba i za prisustvom većeg broja saobraćajnih policajaca, čime bi se u kratkom periodu izvršile uštede u budžetu.

Ključni efekat ove mjere bi ipak bio broj sačuvanih života, najčešće mlađih vozača i njihovih saputnika. I zbog toga poziv resornom ministarstvu da u najkraćem roku nabavi i postavi odgovarajuću opremu”, zaključuje Stanić. 

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta