Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Izvor: Instagram

Foto: Instagram

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, najavio je da će u narednih šest mjeseci u Srbiji zaista biti formiran veliki državotvorni pokret za opstanak i napredak Srbije. Ovaj novi projekat predsjednika, međutim, neodoljivo podsjeća na Opšteruski narodni front koji je svojevremeno osnovao predsjednik Rusije Vladimir Putin. Zajedničko im je i to što je pravi cilj, zapravo, jačanje njihovog ličnog rejtinga.

Prve informacije o tome da Aleksandar Vučić planira osnivanje nove političke organizacije, najavio je poslanik SNS Vladimir Đukanović. Javnost je o tome nedeljama spekulisala, da li je tačno, šta je cilj, da li će SNS biti ugašen, hoće li Vučić zapravo osnovati novu stranku…

Tek nekoliko nedelja kasnije, kad je procijenio da se oko ove priče podiglo dovoljno prašine, Vučić je objasnio o čemu se radi.

“U narednih šestih meseci planiran je ozbiljan rad na pokretanju velikog i državotvornog pokreta za opstanak i napredak Srbije. Da se suprotstavimo teškim bolestima koje su u političkom smislu ophrvale društvo… i verujem da ćemo imati veliku podršku naroda za normalnu i pristojnu Srbiju“, rekao je Vučić i dodao da će takva Srbija brinuti o sebi i svojim nacionalnim i ekonomskim interesima, umjesto o drugima.

Najavljeno je i da se u ovom Srpskom bloku neće naći samo članovi SNS, već će se ići na šire narodno jedinstvo. Na sličan način je i Vladimir Putin 2013. godine pričao o Opšteruskom narodnom frontu, kada je izabran za njegovog predsjednika.

Putin je tada izrazio nadu da će pokret postati stalna institucija i mjesto na kojem se „ljudi suprotnih mišljenja mogu razgovorati o problemima i pronalaženju odgovarajućih rješenja“.

„Samo na taj način, bez sukoba, već sa jedinstvenim naporima u potrazi za najprikladnijim opcijama, možemo pronaći najbolji način i postići najbolji rezultat u našem razvoju“, rekao je tada Putin.

Sagovornici novina “Nova” ocjenjuju da je reč o iskopiranoj ideji, čiji je cilj samo jedan – podizanje rejtinga vođe i priprema za nove izbore.

Njegovo veličanstvo “rejting”

Diplomata i bivši amabasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić kaže da je Putin u Opšteruski narodni front odmah uključio i veliki broj vrlo zvučnih imena, što se može očekivati i od Vučića.

“Znate kako, još 2008. godine kada je Vladimir Putin odlazio s mesta predsednika, on je faktički poželeo da ne bude samo lider svoje stranke, već da bude okrenut celom društvu. I tako je nastao taj Opšteruski narodni front. To navodno nije partija, ali ima sve organe partije. U početku bili su okrenuti borbi protiv korupcije i pitanjima socijalne politike. Interesantno je da su u taj front odmah u startu bila uključena sva tadašnja velika imena u Rusiji, profesori, lekari, akademici…”, kaže Đukić i dodaje:

“Kasnije su se bavili svim mogućim pitanjima, ljudskim pravima, pravima deteta, tako da se vaskolikoj ruskoj javnosti stavilo do znanja da Putin brine o svima i o svakom mogućem aspektu društva. Na taj način krroz ovu organizaciju, Putin je stalno radio na podizanju svog rejtinga”.

To se posebno ogledalo u činjenici da je Opšeruski narodni front najaktivniji bio onda kad se Putin kandidovao za predsjednika 2012, a zatim i 2018.

“Kad vidite ko je sve stao uz njega i ušao u taj front, odmah je jasno da to čini čuda za rejting. U tom smislu vidim izvesnu vezu sa Vučićevom najavom Srpskog bloka ili kako će se već zvati. Vučić je verovatno proučavao ovaj Putinov model, tako da verujem da je osmišljeno u iste svrhe – radi dizanja rejtinga i kao priprema za izbore 2024. godine, a moguće i promenu Ustava”, navodi Đukić.

Cementiranje kulta ličnosti

Sličnog je mišljenja i spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

“U ovoj Vučićevoj ideji vidim direktnu inspiraciju ruskim modelom. To bi trebalo da predstavlja vrstu širokog okupljanja masa, dakle ne samo članova SNS i simpatizera, već bi to funkcionisalo kao narodni front. Istini za volju i ideju Srpskog sveta su preuzeli od mnogo starije ideje Ruskog sveta, dakle Rusija je i dalje lučonoša političke svetlosti i inspiracije za režim”, kaže Jakšić.

Cilj je jedan – jačanje rejtinga vođe.

“Srpski blok je zato i osmišljen, kao i ruski. Vrlo je jednostavno. Svi potezi koji se ovde povlače smišljeni su da bi se cementirao kult ličnosti vođe, a samim tim i autoritarnost ovog režima. A za to su neophodne mase”, zaključuje Jakšić.

Kampanja za izbore 2024.

Politikolog Boban Stojanović za “Novu” kaže da je Vučić ovim ušao u kampanju za vanredne parlamentarne izbore 2024. godine, zajedno sa redovnim lokalnim izborima.

“A suštinski je u pitanju rebrendiranje stranke, sa jedne strane jer mnogo njegovih birača ne voli SNS kao stranku, a sa druge želi da sačuva svoje birače da ne odu ka nacionalnim i konzervativnim opcijama. Pokusaće da se predstavi kao najveći zaštitnik srpskih nacionalnih interesa i Kosova, distancira od EU i ne uvodi sankcije Rusiji. Inače, tteme na kojima su mnoge stranke profitirale na izborima 2022. I sa tim je počeo pre nekoliko nedelja, a čak i zvaničan početak je bila sednica Narodne Skupštine o Kosovu”, kaže Stojanović.

Izvor: Nova.rs

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta