Šta se zapravo događa vašoj koži ako ne uklonite šminku prije spavanja

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Sljedeći put kada legnete u krevet i ne da vam se da skinete šminku, ne razmišljate mnogo, otrčite u kupatilo. Ili makar držite vlažne maramice za uklanjanje šminke na noćnom ormariću. Sebe najbolje poznajete, pa sami odlučite koja metoda će vas disciplinovati. 

Prvi korak je svakako da se suočite sa stvarnim posljedicama i saznate šta se zapravo događa sa vašom kožom ukoliko preskočite uklanjanje šminke prije spavanja.

Veliki broj make-up proizvoda sadrži sastojke poput silikona, koji recimo začepljuje pore. Ako imate i najmanju sklonost ka aknama, začepljene pore će svakako podstaći njihov razvoj, a u “najsretnijem” scenariju koža će vam samo postati kvrgavija. 

Začepljene pore takođe sprječavaju i otpuštanje prirodnog sebuma, što osim akni, za posljedicu može da ima proširenje pora.

Preskakanje večernje njege kože lica vodi i ka ubrzanom starenju kože, jer šminka može zadržavati prljavštinu iz okoline i slobodne radikale koji oštećuju ćelije kože, uključujući kolagen. Uz to će se koža više isušivati, što će pridonijeti njenom starenju i stvaranju novih, te produbljivanju postojećih bora. 

Još jedan nepoželjan efekat kome neskidanje šminke svakako doprinosi jeste beživotan i umoran utisak, te neujednačenost tona kože.

Posebno je važno da se skidaa šminka koju nanosimo oko očiju, jer osim što može izazvati različite infekcije, može da uzrokuje prekomjerno ispadanje trepavica. 

Tokom spavanja odvija se najdelotvornije obnavljanje ćelija čitavog tijela, pa tako i našeg najvećeg organa. Neskidanjem šminke sprječavate taj prirodan proces, u kome vaše tijelo za vas odrađuje posao koji bi kozmetički proizvodi trebalo samo da nadopune, a ne unazade.

Izvor: Elle.rs

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta