Srđan Bulatović o Danima gitare: Predstavljamo crnogorske i svjetske muzičke vrijednosti

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Koncertom gitariste Alehandra Kordove biće otvoren 6. međunarodni festival Dani gitare u Podgorici, večeras u 20 sati, u prostorijama JU Muzeji i galerije Podgorice.

„Alehandro Kordova će izvoditi program latinoameričkih i španskih kompozicija. Riječ je o nagrađivanom meksičkom gitaristi, koji je učio od priznatih profesora — poput Konsuela BoliaMasima Gate i Alfreda Sančeza. Sakupio je više od 30 najprestižnijih nagrada sa raznih gitarskih takmičenja“, kazao je Gradskom portalu direktor festivala, istaknuti crnogorski gitarista Srđan Bulatović.

Nakon Kordove, od 21 sat nastupiće Josip Dragnić iz Hrvatske i Torvald Jorgensen iz Holandije. Posebno je interesantno da će podgorička publika na večerašnjem koncertu biti u prilici da prvi put čuje neobičan instrument — teremin. 

„I do sada smo na svakom izdanju festivala predstavljali nesvakidašnje instrumente. Ovoga puta crnogorskoj publici predstavićemo jedan veoma rijedak, ali interesantan instrument — teremin, u duetu sa klasičnom gitarom. To će biti premijerno predstavljanje tog instrumenta crnogorskoj publici“, najavio je Bulatović.

Instrument će predstaviti Torvald Jorgensen, koji će izvoditi mahom kompozicije španskih i latinoameričkih kompozitora, ali i jednu autorsku kompoziciju, baš za pomenuti instrument.

U nastavku koncertnog programa, sjutra u 20 sati, svojim kompozicijama, ali i djelima svjetski priznatih kompozitora, podgoričkoj publici predstaviće se italijanski gitarista Kristijan Lavernije. Višestruko nagrađivani gitarista sarađivao je kao izvođač sa vodećim svjetskim kompozitorima Aciom Korgijem i Albertom Kolom, ali i slavnim Tomijem Emanuelom

Sat kasnije crnogorski gitarista Marko Prentić sa prijateljima, gitaristima Petrom Dobričaninom i Draženom Jokovićem i klavijaturistom Enesom Tahirovićem, izvodiće autorske kompozicije.

,,Znamo Marka Prentića iz popularne muzike kao izuzetno cijenjenog vokala i autora. Marko je za ovu priliku napisao puno novih kompozicija, koje će izvoditi kao solista na gitari, ali i u duetu sa pijanistom Enesom Tahirovićem. Kasnije će im se na sceni pridružiti i klasični gitaristi Dobričanin i Joković.  

,,Ono što veže sve ove koncerte jeste upravo klasična gitara. Radi se o četiri potpuno različita koncerta, i to ne samo formacijski, prema sastavima i odabiru instrumenata, već i u muzičkim različitostima. Svaki muzičar kojeg ćemo čuti je poseban — oni su različiti i kao svirači i kao interpretatori”, ističe Srđan Bulatović.

I ove godine, osim koncertnog dijela, u festival Dani gitare biće uključen i edukativni segment, pa će biti organizovane radionice i predavanja, koje će voditi gostujući muzičari. U ulozi predavača naći će se i profesorica gitare Vera Ogrizović. Radionice će oba dana biti organizovane u Muzičkoj školi „Vasa Pavić“, sa početkom u 13 sati.

Direktor festivala Srđan Bulatović podsjetio je i ovoga puta na ciljeve festivala, kojima streme od početka.

,,Festival Dani gitare u Podgorici osnovan je s ciljem da promoviše muzičke vrijednosti crnogorskih i umjetnika koji dolaze na festival iz cijelog svijeta. Na ovaj način predstavljamo našu i upoznajemo kulture velikih evropskih i svjetskih zemalja. Pored osnovne misije predstavljanja klasične gitare, generalnoj publici promoviše nove gradske prostore u koncertne. Traje dva dana, sa po dva koncerta naveče, što je optimalno, da ne dođe do zasićenja publike” — rekao je Bulatović za Gradski portal.

Festival se održava uz podršku Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice, podsjetio je Bulatović. 

,,Ta saradnja je od samog početka izuzetna i uz pomoć Sekretarijata festival je uspio da se održi šest godina. Ovoga puta želim da im se zahvalim i nadam se da će se ta saradnja nastaviti na obostrano zadovoljstvo. Pored Sekretarijata, tu su i naši stalni partneri — JU Muzeji i galerije Podgorice i Muzička škola ‘Vasa Pavić’”, kazao je Bulatović. 

Prema riječima direktora festivala, njegova misija je, između ostalog, afirmacija gradskih prostora kao novih koncertnih prostora Podgorice. 

,,Imali smo koncerte u Narodnoj biblioteci ‘Radosav Ljumović’. Od prošlog izdanja, koncerti se odvijaju u prostorijama JU Muzeji i galerije, a namjera nam je da otkrijemo i neke nove interesantne prostore, kada je gitara u pitanju”, zaključio je Bulatović.

J.Boljević

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta