Španija plaća mladima da se isele iz roditeljskih domova

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Španska Vlada će isplaćivati 250 eura mjesečno mladima s niskim primanjima kako bi im pomogla da se isele iz roditeljskih domova, što je rastući problem u državi.

Ministarka urbanog planiranja Rakel Sančez na konferenciji za medije izjavila da će od ovoga mjeseca Španci mlađi od 35 godina, čija su godišnja primanja manja od 24.318 eura, moći predati zahtjev za mjesečnu podršku kako bi mogli unajmiti stan na dvije godine. Kazala je da je ova podrška važna kako cijene stanovanja ne bi bile prepreka u osamostaljenju mladih.

Po prošlogodišnjim podacima, čak 55 odsto ljudi u dobi između 25 i 29 godina i dalje je živjelo s roditeljima, što Španiju čini jednom od zemalja Evrope s najvećim udjelom mladih koji se još nisu iselili iz roditeljskog doma.

Taj je broj snažno vezan uz posebno visok broj mladih koji nisu zaposleni – čak 29 odsto mlađih od 25 godina u Španiji nema posao. Ipak, prema Francisku Inaretiju, portparolu “Idealiste”, najveće španske veb stranice koja se bavi nekretninama, direktne podrške za plaćanje stanarina možda i neće zadovoljiti očekivanja vlade budući da postoji velika potražnja za malim stanovima.

“Prethodna su iskustva pokazala da se posljedično subvencijama direktno povećavaju cijene iznajmljivanja”, kazao je Inareti, te dodao da bi se oni koji zarađuju tek malo više od 24.318 eura mogli osjećati diskriminisanim s obzirom na to da će morati platiti još veću cijenu najma bez primanja podrške.

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta