Foto: Gradski.me

Foto: Gradski.me

avršen je sastanak premijera Milojka Spajića sa opozicijom u Vladi, na kojem je razgovarano o popisu stanovništva, te uslovima opozicije ustanovljeni sporazumom i njihovo ispunjavanje prije početka popisa.

Prema informacijama Pobjede, Spajić i predstavnici Uprave za statistiku Monstat ostali su pri stavu da je moguće da popis stanovništva počne 30. novembra, dok su pripadnici opozicije izrazili suprotan stav.

Prema našim saznanjima, opozicija je tražila odlaganje početka popisa do obezbjeđivanja dovoljnog broja popisivača i do izrade tehničke dokumentacije za softver kojim se omogućava kontrola unešenih podataka od strane građana.

Na sastanku je saopšteno da je izrada softvera zakonska obaveza, kao i da to što nema dovoljan broj popisivača može da produži popis za pet do sedam dana.

Niko od učesnika, nakon sastanka, nije htio da daje izjavu za medije.

Opozicija će održati unutarstranačke konsultacije, nakon čega održati konferenciju za medije ili kasnije večeras ili sjutra ujutro.

Podsjećamo, zamjenica direktora Uprave za statistiku (Monstat) Snežana Remiković kazala je jutros da za popis stanovništa u Crnoj Gori, koji je planiran od 30. novembra do 15. decembra, nedostaje 500 popisivača, ali poručuje da su u ovom državnom organu spremni za ovaj proces.

– Procjena koju smo imali da je za sprovođenje popisa potrebno oko 3.800 popisivača. Međutim, evidentno je, nakon završenog javnog oglasa i izbora da imamo 3.300 popisivača. Evidentno je da popisivači nedostaju u opštinama kao i u prethodnoj rundi – Budvi, Tivtu, Kotoru, Podgorici, Šavniku i Cetinju- rekla je Remiković u jutarnjem programu TVCG.

Ona je ponovila da je Monstat pripremio odgovor na ovakvu situaciju, a jedna od opcija je produženje popisa za 15 dana.

– Produženje popisa vodi do toga da bi posao završili i sa 2.000 popisivača. Nadamo se neće doći do toga da se desi osipanje broja popisivača, već da ćemo doprinijeti potpunom obuhvatu u ovom popisu – kazala je Remiković.

Poslanici Skupštine Crne Gore su juče sa 64 glasa podržali izmjene i dopune Zakona o popisu.

Parlamentarna većina je 16. novembra predala u skupštinsku proceduru izmjene i dopune Zakona o popisu koje predviđaju zakonsko definisanje termina održavanja te statističke procedure u periodu od 30. novembra do 15. decembra, sa mogućnošću produženja za 15 dana usljed eventualnih “vremenskih nepogoda, nedovoljnog broja popisivača ili drugih opravdanih okolnosti”.

Poslanik Pokreta “Evropa sad” Vasilije Čarapić, koji je potpisao inicijalni prijedlog zakona, naknadno je Skupštini predao amandman da se iz njega izbriše datum. Time je, kako je obrazložio, Vladi Crne Gore ostavljena mogućnost da period sprovođenja i referentni momenat popisa utvrdi posebnom uredbom.

Izvor: Pobjeda

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta