Spajić – Rid: Stogodišnje iskustvo UKEF-a za punu valorizaciju potencijala Crne GoreStrateško partnerstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom moglo bi biti presudno da Crna Gora efikasno i na dobrobit svih građana izgradi ključnu infrastrukturu i razvije ekonomiju, saglasili su se tokom sastanka predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor UK Agencije za finansiranje i osiguranje izvoza Tim Rid.

“Stogodišnje iskustvo UKEF-a (UK Export Finance) u pružanju podrške britanskim kompanijama u globalnom širenju poslovanja, ali i u ekspertskoj podršci državama, značajno je za brojne projekte, koje Vlada Crne Gore planira da realizuje u narednom periodu”, saopšteno je iz Kabineta Spajića.

Tokom razgovora bilo je riječi o ulaganjima u putnu i željezničku infrastrukturu, a naglašena je mogućnost prisustva kompanija iz Ujedinjenog Kraljevstva već od početnih faza – učešća na tenderima za idejne projekte i idejna rešenja.

“Prostor za saradnju notiran je i u naporima pune valorizacije potencijala Luke Bar, ali i u razvoju energetskog sektora. Naglašeno je učešće UKEF-a u dogovoru o 250 miliona eura vrijednom projektu izgradnje jednog od najvećih solarnih parkova na svijetu – Kalyon Karapinar Solar Park u Turskoj”, navodi se u saopštenju.

Razgovarano je i o arbitražnim reformama, a istaknuta je mogućnost ekspertske i finansijske pomoći Ujedinjenog Kraljevstva u toj oblasti.

“Zaključeno je da bi to mogla biti i prava poruka investitorima da je u Crnu Goru sigurno ulagati. Sastanku je prisustvovala i britanska ambasadorka u Crnoj Gori Don Meken”, zaključuju iz Vlade.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments