Foto: Vlada CG

Premijer Milojko Spajić potpisao je večeras sporazum o uslovima za održavanje popisa stanovništva, koji će biti dostavljen opozicionim partijama na potpis.

Sporazum se bavi pitanjima proširivanja popisnih komisija, kontrole unosa prikupljenih podataka, izrade softvera za njihovu provjeru, zabrane partijama da sprovode popisnu kampanju…

Vlast je, u cilju kontrole popisa, opoziciji ponudila izradu softvera, proširivanje popisnih komisija, kontrolu unosa podataka, dodatnu kontrolu kroz ručno brojanje podataka o nacionalnosti, vjeri i jeziku, parlamentarni nadzor nad popisom, zabranu partijama da vode popisne kampanje, izbor novih popisivača i njihovih instruktora… U dokumentu se ne pominje termin sprovođenja popisa (30. novembar – 15. decembar).

Iz DPSa prošle sedmice su saopštili da je Spajić prihvatio sve uslove opozicije, ali da je upitno da li oni mogu biti sprovedeni do početka popisa. Vršilac dužnosti šefa te partije Danijel Živković, kazao je tada da oni neće učestvovati u popisu „dok god se ne ispune posljednji uslov i zahtjev“ iz predloga sporazuma, koji im je Spajić poslao.

Izvor: RTCG

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta