Foto: RTCG/screenshot

Drugog dana radne posjete Parizu, premijer Milojko Spajić razgovarao je sa privrednicima, čelnicima kompanija najvećeg udruženja privrednika u Francuskoj – MEDEF-a, koji su pokazali veliko interesovanje za Crnu Goru. Premijer Spajić kazao je da očekuju rast investicija iz Francuske u Crnu Goru posebno u oblasti odbrane, ekologije, zdravstva i infrastrukture. Potpredsjednik Medefa Fabris le Sah za Televiziju Crne Gore kaže da su francuski privrednici voljni da ulažu u Crnu Goru i budu dio ekonomskog zamaha naše zemlje.

Crna Gora je brzo rastuća ekonomija, dinamična zemlja sa velikim potencijalom za ulaganje, ocjena je potpredsjednika najvećeg Udruženja privrednika u Francuskoj Fabrisa de Saha. Sektori interesantni za Francuze su turizam, industrija, infrastrukturni projekti.

“Moramo uhvatiti taj talas i biti dio vaše rastuće ekonomije. Moramo da pomognemo Crnoj Gori da u neko vrijeme pristupi EU i postane punopravna članica, jer Crna Gora nam je potrebna u Evropskoj uniji ukoliko želimo da Unija bude snažna. Francusko udruženje privrednika je posvećeno tome da se to što prije i ostvari”, saopštio je Fabris de Sah.

Privrednici vodećih francuskih kompanija to su tokom sastanka i prenijeli premijeru Spajiću koji je kazao da Crna Gora ima velike planove, a dobila je i velika obećanja.

Jednu od vodećih hotelskih kompanija vodi Žulien Uel i u Crnoj Gori vidi veliki potencijal. Rueida Ajah iz Asocijacije francuskih arhitekata već je bila angažovana na projektu u Kotoru. Za Televiziju Crne Gore kažu da je ključno naći balans između investicija i zaštite prirode.

“Crna Gora ima predivnu obalu, zaleđe, planine i ima puno potencijala za turizam i otvaranje luksuznih hotelskih kompleksa. Mi smo vodeća kompanija u Francuskoj u toj oblasti i mislim da bi ulaganje u elitne hotele , restorane obogatilo ponudu Crne Gore koja se ubrzano razvija”, navodi Žulien Uel – direktor hotelske kompanije.

Rueida Ajah iz Asocijacije arhitekata i urbanista Francuske kaže da je važno turistima, posjetiocima pružiti ono što traže, ali i zadržati identitet i kulturu tog mjesta i zaštititi prirodu.

“Ljudi žele da posjećuju mjesta koja su zadržala svoje nasljeđe, a koja nude i nešto novo i mislimo da Crna Gora ima potencijal za tako nešto”, kaže Ajah.

Da razvoj može da ide ruku pod ruku s održivim razvojem, poručio je premijer nakon sastanka sa generalnom direktoricom Uneskoa Odri Azule.

Tom prilikom Spajić je potvrdio opredjeljenje Vlade da nastavi promociju vrijednosti Unesco standarda.

“Uvijek je izazov razmišljati o kulturi, tradiciji , prirodi i nasljeđu koje imamo, ali treba da vodimo računa i o razvoju naše zemlje i to treba da ide jedno s drugim. Crna Gora podržava multilateralni pristup Uneskoa”, istakao je Spajić.

Izvor: RTCG

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta