Gradski portal

Spajić: Vlada snažno posvećena osnaživanju ekonomskog prosperiteta i kvaliteta života naših građana

Foto: gov.me

Crnogorska Vlada je snažno posvećena osnaživanju ekonomskog prosperiteta i kvaliteta života naših građana, s tim u vezi mi imamo velika očekivanja u odnosu na plan rasta, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić na Samitu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije koji se održava danas u Kotoru.

On navodi da se danas okupljaju ponovo, kako bi osnažili procese donošenja odluka, „pospješimo našu sinergiju i konačno ubrzamo našu integraciju ka EU. U okviru tog konteksta fokusiraćemo se na zajedničko regionalno tržište i integraciju u evropsko jedinstveno tržište“.

„Prepoznajući trenutne izazove u ekonomskom razvoju crnogorska reformska agenda je pripremljena sa jasnim ciljem: da iskoristi (valorizuje) podsticaje obezbijeđene od strane Evropske Unije za Zapadni Balkan. Ovo podrazumijeva implementaciju ključnih reformskih mjera u strateškim oblastima usmjerenim na ubrzanje ekonomskog rasta i obezbjeđivanje usklađenosti sa standardima Evropske Unije. Da bi postigli ove ambiciozne ciljeve mi smo identifikovali i formulisali reformske mjere koje se tiču poslovnog okruženja i razvoja privatnog sektora, digitalnu i zelenu tranziciju te razvoj ljudskog kapitala“, istakao je Spajić.

Dodaje da reforme koje se tiče vladavine prava su, takođe, uključene u reformsku agendu.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić istakao je da Crna Gora ima čast da organizuje posljednji sastanak lidera Zapadnog Balkana.

„Organizovali smo veličanstven događaj i očekujemo sjajne stvari“, kazao je Spajić na otvaranju Samita lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije koji se održava danas u Kotoru, a tokom koga će lideri zemalja regiona, predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razmatrati Plan rasta za Zapadni Balkan.

Domaćin samita biće predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Samit se organizuje pod sloganom „Jedan region, zajednička vizija” (One region, common vision).

Premijer Kosova Albin Kurti je naveo da mu je drago da je danas u Kotoru.

„Prije 35 godina Kotor je bio moj dom (bio je kao politička izbjeglica kod ujaka u Sukobinu). Sada sam u Kotoru po prvi put kao premijer“, kazao je Kurti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema poruku za Crnu Goru po pitanju Rezolucije o Srebrenici.

„Ako Rezolucija nije nametanje kolektivne krivice, šta je? Individualna krivica je određena“, kazao je Vučić.

Vučić je poručio da je entuzijastičan u vezi sa planom razvoja i dodao da ovaj plan predstavlja šansu za sve na Balkanu.

„Ovdje mi ne raspravljamo o političkim pitanjima već o životu običnih ljudi, standardu života, o stvarima koje će razvijati naše ekonomije i to je jedan od razloga zašto smo u potpunosti posvećeni ovome“, istakao je Vučić.

Vučić je poručiio da vjeruje da su do sada svi imali veoma dobre razgovore te da su se dogovorili u vezi sa većinom pitanja, osim možda jednog ili dva otvorena pitanja koji se tiču, kako kaže, Republike Srbije.

„Postojale su neke odluke koje nisu lake za nas, to su javne nabavke i pitanje državne pomoći, pa čak i pitanje viznog režima“, kazao je Vučić

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji naveo je da je ovaj sastanak nastavak onog iz Tirane.

„Danas je Plan rasta realnost. Razgovaraćemo kako da ga implementiramo“, istakao je Varhelji.

Varhelji je istakao da su se učesnici samita ponovo okupili kako bi pokazali ne samo snažnu političku posvećenost ka zajedničkim ciljevima, već i da bi pokazali da plan razvoja više nije samo nacrt već je on realnost.

Komesar Varhelji je ocijenio da nova Evropska Komisija, koja će biti u mandatu 2024-2029, treba da bude posvećena proširenju te da na kraju svog mandata treba, u konačnom, da primi nove države u svoje članstvo.

„Smatram da je ponuda koju je EU postavila na sto treba sve nas da povede u sljedeći institucionalni ciklus gdje će svoje mjesto zauzeti stvarni proces proširivanja. Dakle nova Evropska Komisija treba da bude Komisija proširenja koja će na kraju svog mandata proširiti svoje članstvo“, poručio je komesar Varhelji.

Na događaj su, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvane i partnerske organizacije, kao što su Savjet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svjetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

Sastanku lidera regiona će prisustvovati evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji i pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju Džejms O’Brajen.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije