Politika u Crnoj Gori je matematika čemu svjedoče oscilacije vladajućih partija prema potencijalnim koalicionim partnerima, ocijenila je za Gradsku RTV politikološkinja Nikoleta Đukanovic. Dodaje i da bi partije trebalo više da se zalažu za napredak ka evropskim integracijama, a manje za svoje lične interese.

Borba za prevlast u bezbjednosnom sektoru predstavlja odnos moći između partija i pojedinaca u vladi, objašnjava Đukanovic.

„Mislim da ono sto se desilo kod poslednjeg imenovanja je dokaz da li Demokrate zele da se principijelno bore za svoje stavove ili žele da naruse svoju reputaciju i integritet partije kao kojoj su njeni stavovi vazni”, kaže Đukanovic.

Malo je partija, dodaje Đukanovic, kojima je nacionalni interes na prvom mjestu.

” Tako da ne bih rekla da je IBAR jedini razlog zašto su Demokrate odlućile da ostanu dio ove vlade, nego to predstavlja jednu kombinaciju sagledavanja svojih najoptimalnijih politickih interesa i u susret buducim izborima bilo da budu u redovnom ili vanrednom terminu”, navela je ona.

Komentarišući najavljenu rekonstrukciju Vlade, Đukanovic istice da premijer Spajic ima otvorene mogućnosti i za druge koalicione aranžmane.

” Nažalost u CG jeste politika matematika i da mozemo vidjeti ceste oscilacije odnosa PESa i drugih vladajucih partija prema event.koal.partnerima, zavisi od trenutka do trenutka. ovdje ne mozemo govoriti o konzistentnoj politici, cak ni partija koje postoje jako malo godina , PES, ili malo duze, Demokrate”, smatra ona.

Predstavnici manjinskih naroda moraju biti dio svake Vlade, poručuje Đukanovic, ali ističe da će u slučaju ulaska BS, oni biti plan B za neku od partija sa kojima Spajić neće imati dobru komunikaciju.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta