Spajić: Do kvalitetnije zdravstvene usluge uz podršku EU

„Proces evropskih integracija podstiče razvoj svih društvenih sfera, a veoma važna je pomoć u potrebnim reformama zdravstvenog sistema. To su benefiti, koje će naši građani osjetiti i koje žele da vide“, istakao je predsjednik Vlade, Milojko Spajić, tokom sastanka sa evropskom komesarkom za zdravstvo i bezbjednost hrane, Stelom Kiriakides.
Foto: Vlada Crne Gore

U razgovoru je, kako navode, istaknuto da su unapređenja u zdravstvenom sistemu u fokusu Ministarstva zdravlja, a da je u tom smislu pomoć iz Evropske unije značajna. Efikasnija upotreba budžetskih sredstava opredijeljenih za zdravstvo pomoći će da čitav sistem funkcioniše bolje.

Naglašeno je da je učešće u EU4Health programu (vrijednom 5,3 milijarde eura), koji je EU pokrenula u cilju jačanja zdravstvenih sistema širom Evrope, bitan korak u kontekstu pružanja bolje zdravstvene usluge građanima Crne Gore.

Tokom sastanka je konstatovano da je pandemija ukazala na neophodnost zajedničkog rada, na polju zdravstvene zaštite, pa je to sada u fokusu EU.

Dodali su da je to šansa i da se Crna Gora izbori sa izazovima, kojiedijele i ostale evropske zemlje, a odnose se na nabavku ljekova.

„Bilo je zadovoljstvo razgovarati sa premijerom Spajićem o našoj saradnji u oblastima zdravstva i bezbjednosti hrane. Nadam se da će se veze između EU i Crne Gore jačati tokom daljeg procesa pristupanja. Od suštinske je važnosti nastaviti sa odgovarajućim reformama i Evropska komisija će biti uz Crnu Goru u tom procesu. Drago mi je što vidim da je Crna Gora ponovo predvodnik u EU integracijama“, kazala je komesarka Kiriakides.

Kako navode bilo je riječi i o digitalizaciji sistema zdravstvene zaštite, a ministar Vojislav Šimun je predstavio korake preduzete u tom smislu.

Razgovarano je i o prostoru za razvoj medicinskog turizma, a predsjednik Vlade Crne Gore zahvalio se komesarki za dosadašnju pomoć EU, kako stručnu, tako i u donacijama.

Zaključeno je da je za Crnu Goru bitno i da u najskorijem roku dostigne evropski nivo u kontroli hrane

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments