Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da direktor Uprave policije Zoran Brđanin nema njegovo, kao ni povjerenje nijednog člana 44. Vlade. Spajić je naveo da Vlada podržava prijedlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića za razrješenje Brđanina.

“Apsolutno je netačno da sam sa dnevnog reda skinuo smjenjivanje Brđanina. To je lažna vijest. Tri ključna zaključka sa sjednice Vlade su da Brđanin nema povjerenje 44. Vlade. To je neformalni zaključak koji nije ušao u formalne zaključke. On nema povjerenje nijednog člana 44. Vlade. Brđanin samim tim nema ni moje povjerenje. Dva formalna zaključka su da Vlada podržava prijedlog ministra Šaranovića za razrješenje direktora policije. To je bio jednoglasan zaključak. Drugi zaključak je da se ova tačka odlaže za ponedjeljak i da je ministar Šaranović zadužen da planira i preduzme aktivnosti povodom realizacije ovih aktivnosti”, kazao je Spajić.

Kako je naveo, svi su se usaglsili da Šaranović preuzme koordinisanje Upravom policije, ali da to bude privremeno rješenje.

“Imamo Lex specialis koji zabranjuje da političar upravlja policijom. Zato je bitno da se sa Evropskom komisijom savjetujemo kako da izađemo iz ove situacije”, naveo je Spajić.

On je kazao da ne žele da politizuju funkcije kao što je direktor Uprave policije, čiji rad, kako kaže, mora biti potpuno nezavisan.

Na pitanje zašto je Andrej Milović isključen iz Pokreta Evropa sad, Spajić je kazao da je to dio političke partije i njegovog djelovanja.

“Sa njegovim djelovanjem i političkim stavovima se partija nije slagala. Imao je možda i neke nepotrebne stavove i svađe koje su se desile u trenutku kada nam je trebalo jedinstvo i fokus na napredak države. Ne treba da se bavimo nebitnim temama. Nije samo Milović bio problematičan na Odboru, nego i svi ostali učesnici. Bila je to jako ružna slika našeg bezbjednosnog sektora i nadam se da se to više nikad neće ponoviti. Nadam se da će svako ko ima neke informacije da neko vrši krivično djelo to predati SDT-u. Skupština je mjesto da se što prije izglasaju zakoni, a ne za takve stvari”, istakao je Spajić.

Poručuje da Crna Gora nema više vremena za gubljenje.

“Širom su nam otvorena vrata Evropske unije. Ako sada to ne iskoristimo, proklinjaće nas sve buduće generacije, kao što mi sada krivimo mnoge generacije prije nas. Krajnje je vrijeme da se uozbiljimo kao država i da pokažemo jedinstven stav. Stoltenberg je juče izjavio da je Crna Gora ključni partner sa Balkana za Brisel i NATO, kao i da su prepoznali ozbiljnost i odgovornost koju Crna Gora sada projektuje”, kazao je Spajić.

Premijer je istakao da su poglavlja 23 i 24 prioritet i da se svi moraju fokusirati. Ističe i da će se o radu ministra pravde Andreja Milovića odnijeti po dobijanju ili nedobijanju IBAR-a u maju ili junu ove godine. On je poručio da neće dozvoliti bilo kome da se ugrozi dobijanje IBAR-a

Premijer je rekao da je, po njegovom sudu, vlast u Podgorici stabilna. 

On je rekao da povodom izjava Andrije Mandića i Milorada Dodika nema ništa posebno da komentariše, posebno u smislu posjete Dodika. 

“Ne bih komentarisao nečije lično nezadovoljstvo, ili zadovoljstvo. Nemam specijalne komentare. BiH je naš partner i želimo najbolje moguće dobrosusjedske odnose, ali BiH je posebno bitna za nas”, rekao je Spajić

Predsjednik Vlade je istakao da nema komentar na napuštanje partije Jakova Milatovića.

“Svako ima pravo da izađe iz partije, da bude u partiji”, kratko je kazao Spajić.

Premijer je kazao da će vršilac dužnosti Poreske uprave biti Sava Laketić. Spajić je naveo da je riječ o velikom profesionalcu koji je izvršni direktor kompanije PricewaterhouseCoopers (PwC) za Crnu Goru i član Upravnog odbora Američke privredne komore (AmCham).

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta