Foto: AP

Foto: AP

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom o potrebi pružanja sveobuhvatne humanitarne pomoći ljudima u Gazi.

– Ne možemo da stojimo po strani i gledamo kako Palestinci rizikuju da umru od gladi. To nismo mi. To nije ono za šta se mi zalažemo – rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Netanjahuom u Jerusalimu, prenosi RTS.

Glad se procjenjuje prema Integrisanoj klasifikaciji faza bezbjednosti hrane (IPC). 

To je inicijativa koju čini više od deset agencija Ujedinjenih nacija, regionalnih tela i grupa za pomoć.

Da bi se proglasila glad, najmanje 20 odsto stanovništva mora da pati od ekstremne nestašice hrane, pri čemu je jedno od troje djece akutno pothranjeno, a dvije osobe od svakih 10.000 umiru dnevno od gladi ili neuhranjenosti i bolesti.

Glad je proglašena dva puta u poslednjih 13 godina: u Somaliji 2011. i u djelovima Južnog Sudana 2017. godine. Krajem decembra, IPC je saopštio da je u Gazi već premašen prag od 20 odsto.

Naveli su da bi preostala dva praga, broj djece koja su akutno pothranjena i broj ljudi koji svakodnevno umiru od gladi ili neuhranjenosti i bolesti, “takođe mogli biti premašeni u nekom trenutku” u narednim mjesecima.

– Postoji rizik od gladi u projektovanom periodu do maja 2024. ako se trenutna situacija nastavi ili se pogorša –  navodi se u saopštenju.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta