Sokol: Crna Gora ima šansu da ubrza evropski put i to treba iskoristiti

Foto: gradski.me

Crna Gora može uspješno nastaviti proces pridruživanja EU ali mora postojati politička volja sa najviših nivoa vlasti i funkcionalna većina koja će to sprovesti, kazao je za Gradsku RTV Tomislav Sokol zastupnik Hrvatske u Evropskom parlamentu.

Sokol je gostujući u emisiji „Znam da znaš“ ocijenio da bi bilo dobro da Crna Gora već u junu dobije izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila IBAR.

„Ako se ovaj izvještaj usvoji to znači da će Crna Gora moći da definiše konačna mjerila za zatvaranje poglavlja vladavine prava i na taj način ubrzati dalji evropski put“, kazao je Sokol.

Aktuelna previranja na političkoj sceni Crne Gore, problemi u Vladi i unutar vladajuće stranke PES-a nisu ohrabrujući, smatra Sokol.

„Konačni rezultat i ispunjavanje uslova ne zavise od unutrašnjih kadrovskih rješenja ali smjena, nestabilnost, sukobi i pokušaji pojedinih interesnih grupa vođenih spolja da prezmu kontrolu nad dijelom pravosudnog i represivnog sistema, sigurno nisu nešto što upućuje na pozitivne trendove“, kazao je Sokol.

Crna Gora može nastaviti proces ali mora postojati politička volja sa najviših nivoa vlasti.

„Treba postojati funkcionalna vladajuća većina koja će to sprovesti. Dok je u toj vladajućoj većini prosrpska hegemonistička opcija okupljena oko Andrije Mandića skeptičan sam da će se u tome uspjeti“, kazao je Sokol.

Sokol ističe da je za dugoročni opstanak Crne Gore važno da ide prema Zapadu.

„Jer je alternativa tome da ide ka Istoku, a zna se što to znači. Crna Gora sada ima šansu. Iz različitih razloga imaće podršku političkih snaga unutar same Evrope i to treba iskoristiti“ kazao je Sokol.

Mehaničko ispunjavanje pojedinih pitanja i kriterijuma nije ključna stvar, smatra Sokol.

„Važno je da se Crna Gora fundamentalno, odozdo, opredijeli za Zapad, što znači da neće biti na daljinski pogon i kontrolu iz Beograda“, kazao je Sokol.

Cijelu emisiju možete pogledati u nastavku teksta:

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments