Foto: Istraga.ba

Oleg Blokhin je ratovao i u Sriji gdje je uhapšen zbog kritiziranja ruskih oficira. Njegovo oslobađanje je osigurao osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin. Blokhin na snimku priznaje da obučava drugu grupu dobrovoljaca među kojima ima Srba.

“Pitali ste gdje je Badi Borčanac. Evo ga, ranjen”, govori Dejan Berić na snimku objavljenom u nedjelju ujutro.

“Ranjen”, ponavlja kroz smijeh srpski državljanin, dok u maskirnoj uniformi leži na zemlji.

“Pričaju da sam mrtav”, nastavlja Borčanac, dok Dejan Berić nastavlja dalje snimati poligon na kojem se srpski dobrovoljci na istoku Ukrajine obučavaju za odlazak na front.Borčanac je bio glavni akter i videa koji je objavljen 14. decembra. I tada je bio “na obuci” na teritoriji Ruske Federacije. Skoro tri mjeseca kasnije Borčanca i dalje obučavaju za odlazak na front. Srpske dobrovoljce, ako je suditi na osnovu snimka, obučava Oleg Blokhin koji se godinama predstavlja kao ratni reporter i borac.Ovaj ruski državljanin se godinama borio u Sriji na strani jedinica Bašera Al Asada. Na društvenim mrežama je objavljivao fotografije iz Alepa. Zapadni novinari su ga označavali kao pripadnika jedinice Wagner, ali on je samo tvrdio da je “ratni reporter”. Međutim, ruski mediji objavljivali članke u kojima je Blokhin označen kao osoba koja je obučavala “lovce”. Prema pisanju ruskih medija, Oleg Blokhin je prošle godine i uhapšen u Siriji, jer je, navodno, kritizirao vojno sposobnosti ruskog oficira Aleksandra Chaika.

No, Blokhin je pušten na slobodu u oktobru prošle godine, a zasluge za oslobađanje ovog “reportera i borca” preuzeo je Jevgenij Prigožin, osnivač jedinice Wagner čiji su se pripadnici borili u Siriji.

“Ruski biznismen Jevgenij Prigožin najavio je povratak zatočenog vojnog komesara Olega Blohina iz Sirije i rekao da poznata rečenica “Rusi ne ostavljaju svoje” još jednom potvrđuje svoju relevantnost”, objavljeno je 2. oktobra prošle godine.

Nakon oslobađanja u Siriji, Blokhin se fokusirao na ukrajinsko ratište. Blokhin je u nedjelju ujutro, 11. marta, na svom Telegram kanalu objavio snimku svog razgovora sa srpskim državljaninom Dejanom Berićem.

“Imamo gosta u razredu. Poznati snajperist i dobri dečko Deki”, naveo je u opisu videa Oleg Blokhin.

Na snimku Dejan Berić Deki i Blokhin na ruskom razgovaraju o obuci srpskih dobrovoljaca u Ukrajini.

“Da li postoji jezička barijera”, pita Berić Blokhina misleći na srpske državljane koje obučava.

“Ne, slični su jezici”, govori Blokhin i dodaje da je ovo druga grupa dobrovoljaca, a da je ona prva već na ratištu.

Blokhinov Telegram kanal otkriva da se ova jedinica zove “Vukovi” i da su raspoređeni na ratištu u blizini grada Avdivka.

“Vukovi su različiti. Sivi, crni bijeli. Ni u brigadi Vukovi nismo svi isti. Zajedno sa borcima iz raznih krajeva naše velike Rusije, u brigadi služe momci iz Kazahstana, Uzbekistana, Tadžikistana, Gruzije, Srbije … Ali svi zajedno, koliko god različiti bili, Vukovi su jedan čopor”, objavio je Blokhin.Osim Dejana Berića, najmanje trojica srpskih državljana pojavljuju se na snimku objavljenom u nedjelju na yutube. Jedan od njih je, rekosmo, Badi Borčanac.

“Kako ide”, pita na srpskom jeziku snimatelj Dejan Berić.

“Ide odlično, brate Dele”, govori drugi srpski državljanin dok leži na zemlji glumeći ranjenika.

U istom položaju je i treći Srbijanac koji prolazi obuku prije nego će biti upućen na front zajedno sa ruskim snagama koje provode agresiju na Ukrajinu.

Izvor: Istraga.ba

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta