Crna Gora je i dalje predvodnica evropskih integracija i putokaz za ostale zemlje regiona, ocijenili su autori publikacije „Vizija Zapadnog Balkana 2030; Evropeizacija u susret demokratiji“ Paul Šmit i Vedran Džihić. Smatraju da povoljne okolnosti treba da iskoriste i Podgorica i Brisel, jer, kako dodaju, vjetar promjena koji sada duva neće vječno trajati. Glavni pregovarač Predrag Zenović ističe da je glavni prioritet naše zemlje dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila, te da sve institucije jasno pokazuju da im je apsolutni prioritet punoprvno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji.

Crna Gora je, kada je riječ o evropskim integracijma,  putokaz za zemlje regiona, smatra Paul Šmit, generalni sekretar Austrijskog društva za evropsku politiku.

” Ovaj vjetar promjena je sada ovdje, ali neće trajati vječno. Zato je bolje da to iskoristite, obije strane. Smatramo da je i EU ta koja mora biti spremna za nova proširenja. Ta dva razvoja u stvari idu ruku pod ruku. U suprotnom nećete moći da imate jednoglasnost za sljedeće proširenje. I tu nije riječ samo o političkim elitama, već i o ljudima “, kazao je Šmit.

Crna Gora jeste prevodnica evropskih integracija, što pokazuje rad kako Vlade i Skupštine tako i svih ostalih institucija, naglasio je glavni pregovarač naše zemlje Predrag Zenović. Ističe da je proces proširenja ponovo oživio, ali će punopravno članstvo, dodaje, zavisiti isključivo od zasluga.

” Imamo veoma intenzivnu komunikaciju sa Evropskom komisijom skoro svakog dana.  Mislim da svi u CG znaju da je dobijanje IBAR-a cilj kojem stremimo. To je postalo orijentir u metodologiji EU, praveći pomak između jedne ere pregovora i druge u kojoj možemo ponovo početi sa zatvaranjem poglavlja.  Vlada, Parlament i sve institucije su pokazale da  su evropske integracije prioritet reformske i političke agende “, naveo je Zenović.

Crnogorska Vlada, predsjednik države i političke elite u zemlji jasno pokazuju opredijeljenost za evropski put, ističe Vedran Džihić, istraživač na Austrijskom institutu za međunarodnu politiku. Ipak, dodaje, treba voditi računa i o geopolitičkom momentu u kojem živimo.

” I dalje imamo potencijalna negativna žarišta, koja bi u veoma negativnom scenariju mogla uticati ne samo na tok evropskih integracija Crne Gore, već u suštini i na evropski odgovor na region i dinamiku u regionu “, naveo je Džihić.

Nije dovoljno da Crna Gora postane članica Evropske unije, kažu panelisti. Neophodno je, naglašavaju, da društvo i država usvoje vrijednosti koje Evropska unija baštini. 

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta