Smit: Članice sa Zapadnog Balkana da više izdvajaju za odbranu

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u NATO Džulian Smit pozvala je države Zapadnog Balkana da se fokusiraju na svoje evroatlantske težnje i vrijednosti otvorenih i demokratskih društava.
Foto: AP

Smit je, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), pozvala članice NATO-a sa Zapadnog Balkana da urade više kako bi ostvarile cilj Alijanse da svaka njena članica na odbranu odvaja makar dva odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), posebno s obzirom na bezbjednosno okruženje i invaziju Rusije na Ukrajinu.

Ona je pozvala Srbiju da ne produbljuje saradnju s aRusijom i Kinom, ponavljajući upozorenje SAD na poslovanje s kineskim kompanijama.

Smit je istakla da za jačanje odnosa s Rusijom nije vrijeme, budući da je Moskva pokrenula najveći rat u Evropi od Drugog svjetskog rata.

– Rusija daje sve od sebe da pokrene čitav niz dezinformacionih kampanja koje često pogrešno predstavljaju o čemu se radi u NATO-u. Često pokušavaju da iznesu tvrdnju da je NATO direktno uključen u rat u Ukrajini, što je apsurdno i nije tačno – rekla je Smit.

Ona je dodala da je Rusija agresor koji je pokrenuo rat u Ukrajini.

Smit je rekla da je za napredak Kosova u približavanju NATO-u važan napredak u dijalogu koji Beograd i Priština vode uz posredovanje Evropske unije.

Američka ambasadorka u NATO je rekla da su SAD uključene u borbu protiv dezinformacija u regionu Zapadnog Balkana.

– Stoga blisko sarađujemo na izazovu dezinformacija sa svim našim partnerima i saveznicima u regionu, i ohrabrujemo naše prijatelje da zadrže fokus na vrijednostima koje dijelimo, otvorenim i demokratskim i multietničkim demokratijama i društvima – rekla je Smit.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments