pixabay

NAJNOVIJE

Foto: Pixabay

Bivši slovački ministar vanjskih poslova Ivan Korčok pobijedio je u prvom krugu predsjedničkih izbora u subotu i u drugom krugu glasanja protivkandidat će mu biti Peter Pelegrini, ključni saveznik premijera Roberta Fica.

Predsjednički izbori u Slovačkoj prilika su za Fica, čiji su stavovi o Ukrajini razljutili kritičare zbog bliskosti prema Rusiji, da ojača svoj položaj na vlasti.

Snage opozicije žele, pak, veću protivtežu njegovoj vladavini, piše Rojters.

Zaokret vlade u vanjskoj politici, pokušaji izmjena krivičnih zakona u zemlji i sukobi sa medijima doveli su do demonstracija i kritika predsjednice Zuzane Čaputove, koja je bila žestoka protivnica Fica, ali se nije kandidovala za novi mandat.

Korčok, karijerni diplomata koji je u prošloj vladi bio šef diplomatije, nastoji da je slijedi i osvojio je najviše glasova među devet kandidata u prvom krugu izbora.

Korčok je dobio 42,4 posto glasova, sa 99,7 odsto prebrojanih biračkih mjesta, dok je 37,1 odsto dobio Pelegrini, predsjednik parlamenta koji je na čelu mlađe vladine stranke Glas.

Njih dvoje će ići u drugi krug 6. aprila.

Izvor: N1

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta