Foto: Wikipedia

Današnji dan Srpska pravoslavna crkva (SPC) posvećuje Svetom Vasiliju Ostroškom. Njegove mošti čuvaju se u manastiru Ostrog kao velika svetinja više od 300 godina, i mjesto su hodočašća za vernike svih religija. Pretodnih dana je u hodočašću do manastira Ostrog učestvovao vjerni narod iz Crne Gore, ali i zemalja regiona. Sveta arhijerihska liturgija počela je u 8 časova, a služi je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom i monaštvom, uz prisustvo većeg broja arhijereja.

Od 18h časova tradicionalno održaće se svečana litija koja će krenuti kao i do sada od Saborne Crkve Svetog Vasilija Ostroškog na Trgu Šaka Petrovića u Nikšiću.

Sveti Vasilije rođen je kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjiću u hercegovačkom Popovom Polju 1610. godine.

Sveti Vasilije zamonašio se u trebinjskom manastiru Uspenija Bogorodice. Ubrzo je postao episkop. Najprije je boravio u Tvrdošu, a potom prelazi u Ostrog.

Neumoran u molitvama, postu i fizičkom trudu Sveti Vasilije mirno se upokojio na današnji dan 1671. godine.

Vjeruje se da su njegove mošti čudotvorne, pa ljudi svih konfesija dolaze da im se poklone i mole za iscjeljenje najtežih bolesti.

Tradicionalni dan velikog okupljanja vernika je 12. maj, ali i Trojičin dan, kada se održava Veliki narodni sabor u Ostrogu, piše RTS.

Na hiljade vjernika prisustvovali su sinoć bdenju u navečerje praznika.

Izvor: RTCG

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta