NAJNOVIJE

Foto:CDM

Talas poskupljenja je zahvatio Crnu Goru pa je tako od juče za litar određenih marki jestivog ulja potrebno izdvojiti čak i do dva eura. Poskupljenje osnovnih životnih namirnica najavljivano je u prethodnom periodu, zbog rasta nabavne cijene, posebno onih proizvoda koje Crna Gora nabavlja isklučivo iz uvoza.

Prema tvrdnjama dobavljača, uticaj pandemije je doveo do povećanja cijena na globalnom nivou, i za sada nema najava o mogućim poremećajima na tržištu i eventualnih nestačica određenih proizvoda. Da li u Vladi Crne Gore prate dešavanja na tržištu, nepoznanica je.

Ono što je sigurno je da izvršna vlast u uslovima slobodnog formiranja cijena na tržištu nema mehanizme intervencije, ali ostaje otvoreno pitanje interventnih nabavki kao odgovora institucija na poremećaje na tržištu.

Umjesto toga, Ministarstvo finansija i rada i socijalnog staranja najavilo je povećanje akciza zbog čega bi od 1. jula paklica cigareta poskupila za oko 30 centi, litar gaziranih pića za 12 centi, kilogram slatkiša za 72 centa, a alkoholnih pića od sedam do 15 centi.

Sve ovo, uz povećanje cijena goriva, značajan je udar na džepove građana, posebno u periodu epidemije koja je dovela do povećanja nezaposlenosti, gdje je, prema zvaničnim podacima, broj zaposlenih na kraju februara ove godine smanjen za 3.623 u odnosu na kraj 2020. godine. Ako se uporede podaci sa brojem zaposlenih na kraju februara 2020, dakle prije početka krize, ukupan broj zaposlenih smanjen je za 32.578. Crna Gora se, očigledno je, suočava sa rastom nezaposlenosti sa jedne strane, i konstantnim povećanjem cijena životnih namirnica sa druge strane.

U Vladi Crne Gore o tome ni riječi. O obećanom povećanju standarda nema ni naznaka, naprotiv. Sve je izvjesnije da će Crna Gora obećani Luksemburg i Švajcarsku dostići samo po cijenama.

Izvor: CDM

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta