Skulpture brodova koje sjećaju na prošla vremena

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Izložba „Brodovi – Instrumenti“ Igora Hajdarhodžića biće svečano otvorena u ponedjeljak 16.maja u 19 sati u Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru u Tvtu.

Igor Hajdarhodžić je umjetnik sa zavidnom međunarodnom karijerom, a publici u Tivtu će predstaviti svoje instalacije: skulpture u formi brodova napravljene od raznog materijala među kojim dominira drvo i metal, i predmeta kojima on svojim radom daje novi život i novu suštinu.

Izložba je osmišljena i kao omaž staroj i tradicionalnoj brodogradnji u drvetu i metalu i posebno radnicima koji su takve brodove gradili, a Tivat je sa svojim Arsenalom upravo i bio jedno takvo mjesto. Tako da je ova izložba, prema umjetnikovim riječima, ujedno i omaž tivatskim meštrima brodogradnje.

„Igorove skulpture vraćaju nas u vrijeme davnih putovanja morima na parnim brodovima i jedrenjacima, u vrijeme kada je prva stvar nakon uplovljenja u novu luku bilo slanje razglednica umjesto postavljanja statusa na društvenim mrežama, a putni koferi izlijepljeni imenima dalekih destinacija. Njegove skulpture usporavaju vrijeme i vraćaju nas stotinjak godina unazad, otvarajući nam sada već davne, zaboravljene i prošle horizonte. Podsjećaju nas na činjenicu koliko je vještine nekada bilo potrebno za napraviti brod, ali i hrabrosti sa njime „tući mora“, kaže Dražen Jovanović, menadžer Zbirke pomorskog nasljeđa, dodajući:

„Igorova umjetnost nas i opominje. Živjeći u modernom i brzom vremenu čovjek današnjice stvari uzima zdravo za gotovo često ih koristeći jednokratno da bi ih nakon toga odbacio, a Igor upravo od takvih stvari pravi svoje skulpture, skrećući nam pažnju da novi život, uz malo mašte može da postoji u svemu pa i u predmetima koji nam se čine odavno mrtvim. Za svoje skulpture, umjetnik često koristi stare muzičke instrumente ili njihove dijelove, dijelove satnih mehanizama, odbačene drvene ramove ili komade starih drvenih škura i prozora, dijelove starih mašina i uopšte, sve čemu običan čovijek više ne vidi svrhu i ne pridaje značaj.“

Pored ovoga, Igor Hajdarhodžić predstaviće i svoje umjetničke slike i fotografije kojima će zaokružiti priču koju pričaju njegovi brodovi – instrumenti.

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta